Радиокафе гостува на перлата на Искърското дефиле – Своге

юли 26, 2016
By

Инж. МихайловВ неделя, предаването „Радиокафе“ на БНР – Радио София се излъчи от площада на гр. Своге в часовете между 9 и 12. Предаването бе открито с пространствено интервю на инж. Валентин Михайлов – зам. кмет и временно изпълняваш длъжността кмет на Община Своге.

Инж. Михайлов разказа за това как се развива общината днес, какви са предизвикателствата пред селския и еко туризъм, с какво е атрактивна за туристите разходката по Вазовата пътека. Инж. Михайлов продължи и с подробности около фестивала на брашното, намеренията за който е да стане традиционен за община Своге, както и за наградата „Александър Вутимски“, която ще бъде връчена за пореден на 30 август. Той разказа и за още много други интересни събития и места в общината, които могат да бъдат посетени и са интересни за хората от цялата страна.

Даниела Дакова и Невяна КириловаСледващият гост в ефира на „Радиокафе“ бе госпожа Невяна Кирилова, която  е художествен ръководител на мажоретния състав и на школата по изобразително изкуство в читалище „Градище 1907“ в гр.Своге. Госпожа Кирилова говори за ролята на извънкласните форми на обучение, възпитанието на съвременните деца и формирането на ценностната им система. Г-жа Кирилова спомена и за децата, с които работи и как благодарение на тяхното усърдие са спечелили десетки награди от състезание и конкурси – от “Слънчева Бесепара“ в гр.Пазарджик през 2014 и 2015г., награди от фестивала в гр.Хисаря.

Предаването продължи и с интервюта на кмета на с. Искрец – г-н Радослав Янчев и кметският наместник на с.Батулия – Мануела Димитрова. Радиослушателите научиха повече за прекрасните възможности за отдих в планинските райони около с.Искрец и с.Батулия, за чистия въздух и кристално чистите реки, които са предпоставка за речен туризъм.

Участие взе и госпожа Антоанета Михайлова – управител на къща за гости в с.Батулия. Акцентът и бе отново върху хубавата природа, хубавото село, а накрая разказа как се прави традиционна за селото гозба, а именно боб с коприва.

Предаването завърши и с интервю на проф. Павел Герджиков и жена му Анна. Всяко лято те живеят в наследствената къща в гр.Своге. Проф. Павел Герджиков е роден на 21 май 1938 година в град Кърджали. Негова баба е актрисата Кина Герджикова, роднина е на диригентката Росица Баталова. Учил е оперно пеене при Анна Тодорова и Илия Йосифов. Той е български оперен певец, режисьор и педагог. Има над 100 роли като солист в националната опера и десетки оперни постановки като режисьор. Познат на публиката и от големите оперни театри в Париж, Виена, Мадрид, Неапол, Копенхаген, Белград. Носител на редица държавни отличия. Преподава актьорско майсторство и оперна режисура в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Даниела ДаковаВодещата на предаването госпожа Анелия Торошанова изказа сърдечни благодарности на секретаря на Община Своге госпожа Даниела Дакова, за съдействието при организирането и реализацията на радиопредаването.

Интервютата може да чуете на страницата на Радиокафе – тук

Share/Bookmark