На кушия по случай Тодоровден в Община Своге

март 8, 2017
By

17141534_10210544341118809_84776083_nПо традиция Тодоровден в Община Своге се отбелязва с провеждането на конни надбягвания в село Зимевица. Ръководството на Община Своге и тази година не изневери на традицията. Съботният ден на 4-ти март посрещна всички в местността „Ненчов чукар“ с много слънце, безоблачно небе и страхотно настроение. Стотици се събраха сред природата, за да станат свидетели на конните надбягвания и празничната програма, подготвена от организаторите в лицето на Община Своге и кмета на село Зимевица г-н Кирил Лозанов. Сред участниците се усещаше напрежение и нетърпение. Тази година организаторите успяха да съберат за Тодоровден в пъти повече посетители от изминалата 2016, която постави рекорд по посещаемост. От години кушиите в общината се провеждат под патронажа на Посланика на Монголия в Република България. Тази година представител на монголското посолство беше Първият секретар с ресор култура, наука и социални дейности г-жа Тувшин. Официални гости бяха г-жа Нина Копринджийска – заместник-кмет на Община Своге, общински съветници, представители на общинска администрация.
Състезанията преминаха в два етапа – конни надбягвания и надбягвания с магарета – общо 19 участника. За най-малките домакините бяха осигурили пони, което можеха да погалят и пояздят. За доброто  настроение на зрителите се грижеха прекрасните момичета от танцов състав „Лакатски фурии“ с художествен ръководител Иван Иванов и чаровния Борислав Иванов, възпитаник на Читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1931“ с художествен ръководител Снежана Ангелова. За публиката имаше игри и награди, които повдигнаха духа и настроението на всички.

За големия победител в конните надбягвания Посолството на Монголия беше осигурило златен медал и купа, както и сребърен и бронзов медал за класиралите се на второ и трето място. Награди и за победителите в надбягванията с магарета, сред които и парични такива, осигури Община Своге.Всички участници в кушиите получиха специална грамота за участието си, всички животни – фураж.

За Тодоровден:

Тодоров ден се нарича още Тудорица или Конски Великден. Отбелязва се с тържествено почитане на коня, с бурните български кушии (надбягване с коне). При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените размесват и раздават помежду си обредни хлябове като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм. После идва ред на атрактивното конно състезание – кушията. Победителят в нея се награждава – конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да чистити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода. Обредната трапеза за празника включва пита с мая, супа от гъби и „тудоровска леща”.

Share/Bookmark