Виртуална разходка в миналото на община Своге

ноември 21, 2017
By

0011На интернет адрес: http://heritage.svoge.bg/ любители на миналото, търсачи на приключения, авантюристи по дух могат да направят своята виртуална разхода и да набележат целите на едно незабравимо изживяване в живописното Искърско дефиле, превърнало се в източник на творческо вдъхновение за не един творец, самобитните селища, кацнали върху старопланинските скали, криещи стотици легенди и спомени за героични времена, красивите старопланински върхове, долини, водопади и буйни потоци. Да се потопи в духовното богатство и многовековна култура, запазена в многовековните манастири, черкви, оброци, активната читалищна и просветна дейност в района.

0002Разкопките, проучванията, както и сайтът е собствена инициатива и проект на община Своге, като работата по него започва през 2016 г. Всичко е изцяло финансиран със собствени средства, като целта е да се направи систематично описание и идентифициране на паметниците на територията на община Своге. В сайта са включени описания, снимков и видеоматериал 20 църкви, 31 оброчища, осем тракийски могилни некропола и 16 крепости Сред тях са манастирът Св. Никола и крепостта Градище в село Батулия, Латинското кале в село Еленов дол, могилния некропол в местността Оградието в село Редина, оброците в село Томпсън, село Редина, село Добравица, село Брезе, неолитните селища в селата Бов и Реброво, Искрецкия манастир, едно от най-значимите духовни средища на територията на България – Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично – Седемте престола“ и много други.

Дигиталната библиотека на сайта предлага 15 заглавия с историческа и краеведска литература, посветена на населените места, културата и историческите и природни обекти. Любителите на културния и приключенски туризъм могат да се запознаят и с 15 туристически маршрута, представени с карти, GPS трак и информация за разстоянието и забележителностите, на които решилите да ги преминат могат да се насладят.

Работата по сайта и представянето на забележителностите на община Своге продължава, като наред с това, екипът на общинската администрация полага сериозни усилия за създаването на по-добри условия за достъп, по-качествена информация, организиране на текущи и спасителни разкопки, реставрация и опазване на цялото това богатство за страната и бъдещите поколения.

Share/Bookmark