Не се гаси туй, що не гасне!

август 8, 2018
By

20001На 4-ти август 2018 година беше чествана 119- годишнината от написването на пътеписа “ Седем престола “ и стихотворенията „Хайдути“ и „Клепалото бие“ на патриарха на българската литература Иван Вазов. За да отдадат почит към великото дело на най-известния български писател и поет и към дните, в които той е преминавал през община Своге и по-специално през района на село Лесковдол, в местността „Могилата“ се стекоха стотици.

20002Празникът уважиха Н.В.П. Поликарп – викарий на българския патриарх Неофит и владика на софийската епархия , духовници , заместник – кметовете на община Своге инж. Георги Петков и г-жа Нина Копринджийска , г-жа Атанаска Маринкова- кметски наместник на село Лесковдол, над 500 гости от цялата страна, фолклорни състави и индивидуални изпълнители от Искърското дефиле и страната. Специално за празника от град Ямбол пристигна голямата поетеса, актриса , народна певица и родолюбец, родственицата на Захарий Стоянов Тоня Борисова. Организатори на празника бяха Община Своге , сдружение „Обединени балкани“ и велосдружение „Велокрация“.

Празничен водосвет освети отслужи НВП Поликарп. Водеща на празника беше голямата  телевизионна звезда  Галя Асенова.

На голямата трапеза присъстващите опитаха от курбан чорбата, ръчно приготвен хляб и качамак. Младата художничка от Велико Търново, Гергана Стаматова представи свои творби. Дядо Любен, родом от селото, направи съпричастни гостите към ръчно тъканите от него чорапи-занаят, наследил от своята майка, който продължава да упражнява и до днес. Желаещите имаха възможност да опитат как се работи на автентичния стан. В началото на деня беше осъществен и поход от центъра на селото до връх „Ветрилова воденица“. Празничната програма продължи с много добро настроение, фолклорни песни и танци, томбола с награди за участващите и завърши с тържествена заря.
Организаторите се надяват да успеят да наложат мероприятието като традиция, която да събира все повече и повече хора, обединени от любовта и уважението към българското и историята.

Share