Откриване на спортна зала в гр. Своге

На 30.07.2020 г. в град Своге се състоя откриването на новия физкултурен салон  в СУ „Иван Вазов“.

Съоръжението е ремонтирано с осигурени средства чрез преструктуриране на бюджета на Министерството на образованието и науката.
При ремонта на физкултурния салон са приложени мерки за енергийна ефективност, подменена е дограмата, положена е спортна подова настилка, която дава възможност да се играят волейбол и баскетбол. Залата е оборудвана със 189 броя седящи места. Извършен е цялостен ремонт и обзавеждане на съблекалните помещения, изградена е модерна отоплителна система, оборудване с необходимите приспособления. Изградено е техническо помещение и коментаторски пункт.
Залата ще се използва от 560 възпитаници на училището, както и от детските отбори на Своге по волейбол, баскетбол, спортна гимнастика, таекуондо.

На събитието присъстваха: министърът  на младежта и спорта – Красен Кралев, зам.-кметът на Община Своге – инж. Валентин Михайлов, зам.-кметът на Община Своге – Илия Богданов, председателят на Общински съвет, гр. Своге – Веселин Запрянов, общински съветници, директорът на СУ „Иван Вазов“, учители – настоящи и бивши, родители и възпитаници на училищата от района.

Събитието бе открито от мажоретен състав при НЧ “Градище“, гр. Своге, с ръководител Невяна Кирилова. Проведе се водосвет за здраве. Непосредствено след извършването му инж. Валентин Михайлов – зам.-кмет на Община Своге приветства жителите на община Своге. Благодари на министър-председателя на Република България – г-н Бойко Борисов, на министъра на образованието и науката – Красимир Вълчев, на министъра на младежта и спорта – Красен Кралев за положените усилия и отпуснатите средства за реализиране на този проект. Не на последно място, той изрази благодарност и към жителите на град Своге за проявеното търпение и отзивчивост. Също така се извини на гражданите, намиращи се в близост до обекта, за причиненото неудобство, поради извършването на ремонтните дейности. Призна, че откриването на залата се е забавило, тъй като са възникнали непредвидими дейности, а именно – допълнително проектиране и изграждане на котелно помещение. Изрази надежда, че спортното съоръжение ще бъде от голяма полза за развитието на младежките отбори по баскетбол, футбол, тенис на корт, таекуондо, както и на учениците от общината.

Приветства и даде думата на министъра на младежта и спорта – Красен Кралев. Той сподели, че  това е първият подобен проект, който се реализира в община Своге и  се надява, че ще донесе много радост на децата, които ще го ползват. Акцентира на това, че всяко българско дете има равни права за достъп до спорт и ще се направи всичко възможно в цялата страна там, където има нужда, спортната инфраструктура в училищата да бъде подновена, а там, където няма да се изгради нова. Той добави, че тази година правителството е отпуснало 25 млн. лв. за строеж на нови физкултурни салони за училища, в които няма такива. Също така спомена, че още следващата седмица ще обявят и първите обществени поръчки за тази програма. Изрази надеждите си за това, че всички български деца ще имат щастието да спортуват в такива зали, както децата в гр. Своге.
Инж. Валентин Михайлов – зам.-кмет на Община Своге заедно с Красен Кралев- министър на младежта и спорта откриха ремонтирания физкултурен салон към СУ „Иван Вазов“ в Своге, като символично прерязаха лентов трибагреник.

Инж. Михайлов поднесе подаръци специално изработени от ученици от ПГ „Велизар Пеев“, гр. Своге на министъра на младежта и спорта. След това връчи ключа от новата спортна зала на директора на СУ “Иван Вазов“, гр. Своге – Любомир Янакиев.

 

Share