Честит Ден на Независимостта!

Уважаеми съграждани,
Честит ден на независимостта!
 
На днешната дата преди 113 години България заявява своята независимост пред света. На 22 септември в старата столица Велико Търново княз Фердинанд и правителството на Александър Малинов се обръщат с Манифест към българския народ и тържествено провъзгласяват българската държава за независимо Българско Царство. С този акт се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя и България става суверенна държава, самостоятелен и равноправен субект в международните отношения.
Днес, прекланяйки глава пред делото на тези велики българи, които проявявайки сила и изключителна дипломатичност защитават интересите на България и българския народ, нека си пожелаем да бъдем по-обединени и по-уверени в действията си. Историята ни учи, че независимостта трябва да се отстоява, че независимостта е смелост, решителност и готовност за носене на отговорност. Наш дълг е да помним, да се учим и да предаваме наученото на поколенията, защото независимостта не ни е подарена, а извоювана от държавата и народа – за държавата и народа.
Поздравявам всички Вас със заключителните думи от Манифеста от 22 септември 1908г. „ Да живее свободна и независима България”! Да живее българският народ!
 
Емил Иванов
Кмет на Община Своге