Поетът Анибал Радичeв е новият носител на наградата „Александър Вутимски”

CIMG5103Учредената от Община Своге и Съюза на българските писатели национална награда „Александър Вутимски” този път бе връчена на поета Анибал Радичев. Събитието се състоя на 12 ноември 2014 г. в лекционната зала на НЧ „Градище 1907”, гр. Своге.

Официални гости на тържеството бяха председателятCIMG5104 на СБП Боян Ангелов, Благовеста Касабова – литературен критик и член на СБП, Надя Попова – член на УС на СБП и главен редактор на вестник „Словото днес”, Васил Василев – поет, административен директор на СБП, Никола Николов – писател, член на СБП и наш съгражданин, както и Анибал Радичев – поет, член на СБП. От страна на Община Своге официални гости бяха вр.и.д. кмет на общината инж. Георги Петков, зам.кметът Ренета Кръстанова и секретарят – Мая Ташунова.

CIMG5107Секретарят на НЧ „Градище 1907” Аделина Ангелова откри тържеството и представи на аудиторията официалните гости, а след това и учениците от ПГCIMG5106 „Велизар Пеев”-Своге, както и тяхната учителка по литература Анита Ангелова. Сред публиката бе и председателят на литературния клуб „Александър Вутимски” към ПГ „Велизар Пеев”, госпожа Юлиана Геловска, както и преподаватели от СОУ „Иван Вазов”.

 

CIMG5100Учениците от 9Б клас на гимназията прочетоха CIMG5110биографията на Александър Вутимски и част от неговото творчество, а Силвия Григорова представи свое есе, което бе високо оценено от гостуващите писатели.

 

 

CIMG5116И.д. кметът на община Своге инж. Георги Петков също произнесе поздравително слово, след което връчи наградата на избрания от специално жури от членове на СБП и представители от община Своге за неин носител през тази година, поетът Анибал Радичев.

Награденият поет, трогнат от това високо отличие,CIMG5120 изказа своята благодарност и заяви пред аудиторията колко много цени творчеството на Александър Вутимски и колко горд се чувства от това, че става носител на награда, носеща неговото име.

След поета, свои изказвания направиха и председателят на СБП – Боян Ангелов, и литературният критик Благовеста Касабова, както и Надя Попова и Васил Василев. Всички те изказаха съжаление за това, че талdнтливият поет от Своге, си е отишъл толкова рано от този свят, но затова пък младото поколение свогенски литератори са много даровити и ще продължат неговото дело и слава. Те казаха още, че свогенци трябва да се гордеят от факта, че са съграждани на такъв велик поет.

Наградата „Александър Вутимски” е връчена за пръв път през декември 2006 г. на писателя Богомил Райнов, който е бил личен приятел на поета.

Биографични данни за поета Анибал Радичев

indexРоден е през 1944 г. в с. Обнова (Плевенско). Баща му е бил директор на Военния театър, а майка му – известна драматична актриса. Завършил е Българска филология и Философия в СУ„Св. Климент Охридски“. Работил е в сферата на организацията и управлението на културните дейности. Като заместник-директор на Градския младежки дом „Лиляна Димитрова“ той се сближава с Атанас П. Славов и другите активисти на клуб „Иван Ефремов“ и през годините неведнъж помага клубът да бъде спасен от затваряне. Неслучайно когато същите тези активисти създават първото в България частно издателство за фантастика „Орфия”, първата стихосбирка с фантастична поезия, издадена у нас, е неговата „Паралелен свят“. За стихосбирката си „Бреговете на миража“ (2004 г.) Радичев получава наградата за поезия на Съюза на българските писатели през 2005 г. Към септември 2007 г. работи в издателство „Български писател“ като редактор. Член е на Съюза на българските писатели. Издадената в Русия през 2006 г. стихосбирка „Скачок в пространство“ („Скок в пространството“) донесе на поета медала „Сергей Есенин“ връчен му от Съобществото на писателските съюзи (Москва) през април 2012 г.

В статията си „Аз възпявам духа си свободен…“ критикът Свилен Каролев отбелязва: „… въпреки че една от предишните, „Скок в пространството“, беше може би най-ярката и запомняща се сред всички новоизлезли стихосбирки за цялата 2001 г. поетическа година. Включените тогава в нея уникални за нашата поезия стихотворения с научно-фантастична тематика просто се врязваха в съзнанието с особената си „Вапцаровска“ романтика на сливането на човека с техниката в космическата епоха. По свой оригинален начин Анибал Радичев успя да върне в нашата съвременна поезия романтиката, при това в антиромантичното ни, угнетително, жестоко с безнадеждността си в етичен и социален смисъл време. И изведнъж – този възпят от поета рискован полет на човека в името на бъдещето и живота, полет право в сърцето на космическата загадка, ключ към която е хуманистичното познание и която единствено човешкият дух – самият той един космос – е в състояние да разгадае!“

 

 

 

Share