ХТК „Полет” представи изложба на керамика в читалище „Градище”

февруари 2, 2015
By

заглавие на изложбатаИзложба на керамични изделия, с името „Земя, глинаизложба 2 и слънце”, се състоя на 29 януари 2015 г. в НЧ „Градище 1907”, в рамките на културните събития, представяни от Художествено-творчески клуб „Полет” в края на всеки месец. Любителите на изкуството можаха да се насладят на изящните произведения на творческия тандем – Даниела Петрова и Валентин Найденов. Изложбата бе открита в 17:30 ч. от Аделина с Даниела и Валентинсекретаря на читалището Аделина Ангелова, която, в своето приветствено слово, каза: „Какъв по-хубав празник може да си пожелае едно читалище – фоайето грее, цялото визделия багри и уникати, изпълнено с хора – ценители на изкуството. Керамиката, като най-древно и креативно изкуство, носи топлината и заряда на човешката ръка, сътворила, както най-обикновения съд за ежедневието, така и магическото послание във формите на идолите, сакралните предмети и абстрактните композиции. В българските народни представи работата на грънчаря е свещена. Според народното вярване овладяването на този занаят представлява тайнство, което ревниво се пази в рода. За усвояването на занаята се изискват не само труд и старание, но и „дар Божи”. Сега до себе си имам хора, дарени от Бога, специалисти и майстори, чиито творби сме представяли нееднократно, но за първи път в тандем: представям ви Даниела Петрова и Валентин Найденов.”

изложба 1Даниела Петрова благодари от името на двамата за предоставената възможност за  тази изложба и разказа на присъстващите за творческия им път дотук, както и за бъдещите им планове и намерения: „Много ще се радвам, ако към читалището се създаде школа за изучаване изделия на курсистина това изкуство, която да се посещава и от деца, и от възрастни. Ние имаме вече 7-годишен опит в читалището в с. Гара Бов, където учат занаята и малки, и големи, които изработват разкошни неща със собствените си ръце. Всяка година  се записват отново и отново – явно много им харесва. Всичко, което виждате тук е ръчно изработено с много любов. Все по-труден е, обаче, пласментът на керамиката, но се надявам да дойдат и по-добри дни.”

публикаДаниела Петрова и Валентин Найденов се занимават с този занаят вече 26 години. От 1990 г. имат собствено ателие в село Владо Тричков, където живеят. И двамата са членове на Занаятчийската камара. Даниела е член и на Дружеството на художниците в Монтана – „Танец”.  Двамата творци са участвали в множество изложения и пленери в страната, а в чужбина са правили изложби в Париж, Брюксел и Кавала (Гърция). Участвали са и във Фестивала на българската култура в Русия през 2009CIMG5565 г., където са представили творчеството си в 12 града.

Дъщеря им, Биляна Валентин Найденова, също върви по техния път, макар и да е избрала друг вид изкуство. Младата дама, която е студентка в Художествената академия в София, представи своя изложба на графики в читалище „Градище” в края на 2013 г.

съдове от живота на предците

 

 

Като допълнителен щрих към изложбата, в един кът във фоайето бяха изложени и керамични съдове, използвани от нашите предци от свогенския край.

 

 

 

 

лит. четене на ХТКСлед изложбата членовете на ХТК „Полет” се събраха в лекционната зала на читалището, където проведоха традиционното за сбирките си литературно четене.Людмила Петрова Всеки можа да прочете или свои неща – стихове и разкази, или откъс от произведение на любим автор. Приятелската атмосфера предразположи творците към откровения и споделяне на лични преживявания. Литературната вечер завърши със стиховете на Людмила Петрова – председател на ХТК „Полет”. Накрая всички получиха като подарък книгоразделител с логото на клуба.

Share/Bookmark