Туризъм

Туризъм

Община Своге е традиционна територия на масовия туризъм. Има туристически хижи и няколко маркирани туристически маршрута. В това число наречената на патриарха на българската литература „Вазова пътека“. Силно залесеният планински терен благоприятства развитието на ловния туризъм. Основен вид дивеч, който се ловува в района е дивата свиня, европейската сърна и хищниците. В района на Община Своге се намира и защитената местност „Лактнишки скали“ – величествен скален масив с отвесни стени, част от левия склон на Искърския пролом и от най-източните разклонения на планината Козница в Западна Стара планина. Разположени са срещу гара Лакатник на 20 км. северно от гр. Своге. Изградени са от триаски червени пясъци и дебелослойни варовици. В продължение на хилядолетия ерозията е изваяла фантастичен свят от скални образувания, извисяващи се до 250 метра височина. В подножието на скалите е пещерата „Темната дупка“ – най-дългата пещера в Стара планина. Чудният и подземен свят крие 20 езерца, подземни потоци, няколко водопада, галерии и други образувания. В подножието на скалите блика буйният извор Житолюб, край който има ресторант, парк и езеро. В района на Лакатнишките скали са утвърдени алпинизмът и пещернячеството. Те са признат алпинистки обект. Местността създава условия за развитие на екстремни спортове.
Лакатнишките скали са люлка на българския алпинизъм. През 1931 г. тук е употребено за първи път у нас алпийско въже. Малката хижа построена от доброволци алпинисти през 1938 г. примамва и най-смелите любители на височините. Високо в скалите се издига величествен каменен паметник, построен в памет на хвърлени от скалите през 1923 г. участници в септемврийското въстание.  Общината се слави с над 80 културно-исторически и археологически паметници, манастири и други, съхранили българския дух, култура и книжовност. Най-посещаван е известният манастир „Седемте престола“. Той е разположен в един от прелестните кътове в долина на река Габровница, в живописната планина под връх Издремец. Посещаван в миналото предимно от богомолци сега е прекрасен туристически обект за лятна и зимна почивка. Община Своге е традиционна зона за отдих и почивка. На нейна територия има изградени над 17 хиляди частни вили.

ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА ТУРИЗМА В ОБЩИНА СВОГЕ 2013-2015 г. – изтегли

НА ВНИМАНИЕТО НА ХОТЕЛИЕРИТЕ И РЕСТОРАНТЬОРИТЕ В ОБЩИНА СВОГЕ – изтегли

 

Хотел „Ловен дом Тихов дол“ се намира на 60 км. Североизточно от град София, в красива гориста местност на Стара планина, с. Ябланица, община Своге.
Наличието на разнообразни растителни видове, реки, планински потоци, обширни и високопланински ливади, създават отлични условия за пълноценен отдих през всички сезони на годината. Изключителните географски особености на района го определят като едно от най – добрите места в България за ловени риболовен туризъм. В района при естествени условия се развъждат благороден елен, лопатар, сърна, дива свиня, лисица, заек и видра. В този земен рай намираш спокойствие и душевен мир, за да отвориш сърцето си към красивото и любовта. Комплексът предлага множество атракциони: моторна шейна и бъги; планински велосипеди; фото-сафари с джип в уникална девствена природа; разходка с кон в планината; туристически преход по стар римски път; пешеходни излети в планината и бране на горски плодове; посещение на културни паметници, по стъпките на българските антифашисти; запознаване с бита и традициите на хората живеещи в селото – печене на хляб, варене на ракия, приготвяне на зимнина, правене на кисело мляко и сирене и др. Комплексът разполага с механа, спа център с масаж, сауна, джакузи, басейн, тенис маса, волейболно и футболно игрище както и с два мини рибарника.

 

Комплекс „ Божилово“ се намира в с. Заселе, в близост до гр. Своге, Вазовата пътека и водопада „Скакля“. Разположен е на повече от 20 декара, сред тучни ливади и вековна буковa гора, в най-високата и живописна част на с. Заселе. Kоплекс Божилово предлага неповторима панорама към Искърското дефиле от орлов поглед. Простор изпълващ с вдъхновение и наслада. Спокойствие, отмора, чистота и уют…

 

Ловен дом „ Търсава“ се намира на 60 км. от София в красива гориста местност в Стара планина върху площ  от 5500 хектара под връх Мургаш.  Сградата е построена през периода 1979-1980 год. като ловна резиденция на Тодор Живков. В района при естествени условия се развъждат благороден елен, лопатар, сърна и дива свиня, които са предмет на ловен туризъм. Предлага възможности за лов на едър дивеч – вълци, диви свине, сърни и елени. Има два изградени рибарника, които са посещавани от любителите на риболова. Красивата природа и създадените условия за лов и риболов са предпоставка за развитие на ловен и приключенски туризъм.

 

Биоферма  „Чемерник“ – фермата е разположена на 1150 м. надморска височина в района на връх Издремец, с. Бов.  Разполага с 455 дка. собствени и арендовани земи. Тя е животновъден комплекс със самостоятелно обособени помещения за всички отглеждани животни. Близостта до Лакатнишките скали и подходящият терен за трекинг маршрути в съчетание с красотата на Манастир „Седемте Престола“ и заобикалящата ги природа оформят район изключително подходящ  за различни видове туризъм.

 Хотел „Планинец“- представя уникални възможности за пълноценна почивка през цялата година.Разположен на 50 км от София в подножието на живописното Искърско дефиле, където река Искър образува пролом, пресичайки планината между Софийското поле и Дунавската равнина. Хотелът разполага с 6 двойни стаи и 2 апартамента, кабелна телевизия и интернет. Предлага се автентична българска кухня с биологично чисти продукти собствено производство.

Манастир „ Света Петка“ – намира се в североизточния край на град Своге. Основан е през Х- век. Разрушаван и разграбван, той е възстановен през ХІХ век. В манастирския комплекс днес има два храма – старата манастирска църква „Св. Петка“ и новата „Св. Св. Петър и Павел“. Църквата „Св. Петка“ е постороена в периода ХVІ – ХVІІ век. Малка е (12м.х5 м.), еднокорабна, едноабсидна, безкуполна, с притвор и контрафорси. В църквата са съхранени ценни икони. Тя има историческата си стойност като място на важни за района събития – през 1980 год. тук идва Апостола на свободата, Васил Левски.Чест посетител на манастирската обител е и народният поет Иван Вазов, който посвещава на това свое любимо място стихотворението си „Блян в старата църква“. Новата трикорабна енорийска църква е построена през 1927 год.

 

Манастир „ Седемете престола“ –  манастирът е разположен в един от прелестните кътове на красивата долина на река Габровница, в живописната Средна Стара планина под връх Изремец. Намира се на 86 км. северно от град София. Посещаван в миналото предимно от богомолци, днес е прекрасен туристически обект за лятна и зимна почивка. Манастирът „Седемте престола“ е построен и осветен от братята – князе Дамян и Георги (внуци на цар Самуил) през ХІ век. Като древно българска светиня манастира „Седемте престола“ е запазил първообраза си цели 10 века и се възприема като важна част от културно – историческото наследство в западна Стара планина. Според преданието през ХІХ век от Бесарабия дошли седем братя славянски боляри със семействата си. Те създали седем селища в тази част на Стара планина. На мястото на днешния манастир построили малката църква „Св. Благовещение“.

 

Искрецки манастир „Успение Богородично“– намира се в с. Искрец, на 10 км. от гр. Своге. Манастира е основан през ХІІІ век , но има данни, които го отправят към още по – ранна епоха, през 1110 год. разрушен от турците през ХІV век, през ХVІІ век той е възстановен като параклис, а от 1834 год. – отново като манастир. Църквата е изписана с три пласта стенописи с изключителна художествена стойност. През 1856 год. южно от църквата е построена седмоъгълна куполна кръщелна – изповедална, също богато изписана. Пристройката е уникална за българската манастирска архитектура.

 

Църква „ Свети Николай“ – църквата е еднокорабна базилика, находяща се в центъра на с. Искрец. Предполага се, че е строена през 1110г. В малкото дворче има три камбани. Най-старата и най-голямата тежи 340кг. и е подарък от с. Горно Троди, Македония, правена през 1897 г.

 

Църква „Св. Вмчк. ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ“ – църквата беше тържествено осветена и открита на 28.04.2007 год. За строежа и жителите на с. Свидня в продължение на години сами набираха средства. За завършването решаваща се оказа финансовата подкрепа от страна на Община Своге. Село Свидня датира от 1578 год. по запазени писмени данни. Като едва през 2007 год. жителите му се радват на нов и красив Богослужебен храм.

 

Църква „Рождество Богородично“ – намира се на 3 км. източно от с. Миланово, Община Своге. Построена е през ХVІІ в. В днешният си вид тя представлява еднокорабна постройка с полукръгла апсида от изток, чиито стени са изградени от варовикови и бигорни блокове, споени с бял хоросан. Върху вътрешната стена са запазени фрагменти от стенописи датиращи от ХVІІ в. През 2004 год. е построена нова църква в с. Миланово – „Храм Рождество Пресветая Богородица“.

Share/Bookmark