Община Своге поздрави Ступава по повод “Празника на зелето”

14089566_10207234718605956_906403074_nГ-жа Нина Копринджийска, заместник-кмет на община Своге с ресор култура, туризъм и социални дейности, поздрави жителите и гостите на град Ступава, Словакия, по повод традиционния „Празник на зелето“, който е и ден на града. Тя бе там по покана на кмета на побратимената на Своге словашка община, г-н Роман Марош.  На среща с г-н Марош, г-жа Копринджийска, заедно с представителите на други побратимени градове и официални гости на празника, проведе разговори на различни теми, свързани с възможностите за обмен и добри практики в сферата на алтернативния и селския туризъм, култура, социални дейности и образование, каквато бе и основната цел на посещението ѝ.

image-0-02-05-fd0e588692026c6a9402f39dbf66b1436bc7279acf8a0ea3a45b56a46a942f8c-VТя бе сред официалните гости по време на тържественото откриване на ежегодния “Празник на зелето”, където в качеството си на официален представител на община Своге, поднесе приветсвие, с което поздрави всички присъстващи от името на кмета на Община Своге г-н Емил Иванов и общинското ръководство, като пожела здраве и късмет в предприетите начинания на гражданите и ръководство на Община Ступава. Програмата  на заместник-кмета и другите гости на празника
продължи с посещение на изложение на земеделска био-продукция. Силно впечатление на всички направи атрактивният начин на представянето на продукцията на местните производители в рамките на изложението. Денят продължи с визита в културния център на града, където гостите имаха удоволствието да се насладят на картини на видни художници, творчество на деца от различни възрастови групи, арт-изкуство.
В рамките на следващия ден, когато празникът на Ступава бе уважен и от министъра на земеделието на Република Словакия, г-жа Габриела Матечна, гостите на г-н Марош посетиха заедно щандове с местна кулинария, изложба на домашни животни. Представен беше традиционен способ за обработка на зеле. По повод празника беше посетено и богослужение в синагогата на града.