Своге стана домакин на Национална изложба на каракачански кучета

На 19 май 2013 г. на градския стадион в Своге се проведе Национална изложба на каракачанстото куче, организирана от Международната асоциация на тази порода /МАКК/, под патронажа на кмета на община Своге инж. Жоро Цветков. Заслугата събитието да се състои в Своге е и на още двама души – общинския съветник Георги Петков и управителя на развъдник „Калин” в с. Владо Тричков Захари Георгиев. Директорът на общинска фирма „Спортист Скала” Кирил Иванов предостави на организаторите терена безвъзмездно, а кметът – инж. Жоро Цветков осигури наградите за победителите. В 9.00 ч. започнаха да пристигат кучетата от различни развъдници от страната и такива, със стопаните си, към 10.00 ч. започна да се събира публиката, а в 10.30 ч. дойде и екипът на телевизия btv, с репортер Теодора Трифонова. В 11.00 ч. кметът откри изложбата с пожеланието тя да се превърне в традиция и Своге да бъде неин домакин всяка година.

Водещият и съдия на конкурса д-р Атанас Вучков разказа на публиката как ще бъдат оценявани кучетата – по всички критерии за тази порода, като стойка, форма на главата, опашка, състояние на зъбите, походка и др. В изложбата участваха каракачански кучета от развъдниците „Калин” от с. Владо Тричков, „Айкарат”  от Елин Пелин, „КараКитан” с. Влахи до гр. Кресна, „Мировяне” от с. Мировяне, „Номад” от с. Железница, „То-По” от с. Равно поле, „Караборун” от гр. Пловдив и др. Класовете, в които участваха кучетата бяха: бебе, подрастващи, младши, интермедия, открит и ветерани. Всеки клас излъчи по двама победители – един при мъжките и един при женските кучета, които получиха за награда храна, медали и купи. Победител на породата при мъжките кучета стана Шаро от р-к „Калин”, а при женските – Бистра, също от „Калин”. И двете кучета са собственост на Захари Георгиев. Всички кучета показаха на  присъстващите своята класа и интелигентност. Славещи се като безупречни пазачи на стадата, които не се боят да влизат в двубой  дори с вълци и мечки, те не отстъпват и се борят докрай с натрапника, застрашил стадото. Вчера, на стадиона, в най-голямата жега те показаха своя твърд, но благ характер – стоически издържаха на всички изпитания и въпреки, че всяко куче бранеше своята територия, до инциденти не се стигна. Не пострадаха нито кучета, нито хора. Имаше само удоволствие от класата на тази горда порода българско овчарско куче.

Към 12.30 ч. btv направи пряко включване от събитието в обедните новини. Самите свогенци, като истински балканджии, отглеждащи във всеки двор по едно или две кучета, показаха своята любов и уважение към тази уникална, чисто българска и патентована порода каракачански кучета. Изложбата се радваше на небивал интерес и от страна на много деца, които нито за миг не се уплашиха от лаещите кучета, приличащи в техните очи

на големи рунтави плюшени играчки. Каракачанското куче показа, че е верен и лоялен приятел на човека, готов да жертва живота си за своя стопанин или за стадото, което му е поверено да пази, дори с цената на живота си. Благодарни сме на организаторите от МАКК, че ни оказаха тази чест и ни доставиха такова удоволствие с представянето на тази благородна порода български кучета.