Честит Ден на Съединението!

Уважаеми съграждани,

Днес отбелязваме един от най-светлите български празници – Съединението.

За мен е чест да ви поздравя с празника, символ на патриотизъм и национална гордост – 6 септември. Денят, който ни дава национално самочувствие и носи духа на обединението, борбеността и силата.

6 септември 1885 година е една от бележитите дати в новата българска история, едно от най-достойните събития в развитието на младата за времето си българска държава. Акт оставил ярък отпечатък в историческата ни памет. Проявявайки жертвоготовност, решителност и чрез силата на българския дух преди 138 години се осъществява мечтата на всички българи – Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Изцяло българско дело, с което българският народ за поред път доказва своето величие. 

Оценявайки Съединението от дистанцията на времето, сме длъжни не само да изтъкваме значението му за развитието на българската държава, но и винаги да помним  историческите изводи наложени от него. Днес повече от всичко вярвам, че девизът „Съединението прави силата“, роден от идеала за национално обединение, е не само надпис върху българския герб на сградата на Народното събрание, но и в сърцето на всеки един българин. Затова днес в деня на българското обединение отправям към Вас своите искрени пожелания за здраве и благоденствие.

Нека живият дух на Съединението ни обединява и днес!

Честит празник!

Емил Иванов

Кмет на Община Своге