Своге посрещна Петровден с много дъжд и много настроение

Своге посрещна и изпрати своя официален празник с богата няколкодневна програма, организирана от Община Своге и НЧ „Градище-1907“, включваща събития от всякакво естество – театър, състезание по шахмат, изложба, литературен конкурс, фестивал на самодейното творчество под надслов „Огньове в дефилето“, концерти на поп и рок-групи, концерт на поп—фолк звезди, детски концерт и, разбира се, грандиозна заря. Във всичко това се вплитаха, някак по навик, и традиционните люлки и други панаирни забавления, които забалвяваха предимно децата. Та може ли празник без захарен памук?

На 26 юни 2013 г. от 17.30 ч. в големия салон на НЧ „Градище-1907“ беше представена постановката, режисирана от Мариета Любенова, „Петровден у Шоплуко“. Театралната трупа към НЧ „Градище“, съставена от 23-ма самодейни артисти, направи впечатляващ спектакъл по творби на местни автори – Андрей Видинов, Кирил Дончев, Боян Балкански и Славейко Цветков. Публиката, състояща се от любители на това изкуство, оцени по достойнство колоритното представление и го награди с възторжени аплодисменти.

На 27 юни 2013 г. от 11.00 ч. се състоя шахматен сеанс за ученици. Те се състезаваха на 15 маси едновременно с майстора на спорта Марио Вутов. За съжаление на младите шахматисти, никой не можа да победи г-н Вутов, но затова пък на всички бяха раздадени грамоти за тяхното участие и кураж.

28 юни бе денят на изкуството и литературата. От 15.00 ч. във фоайето пред библиотеката на НЧ „Градище“ беше открита изложбата на забележителния художник, живеещ в Лакатник, Мирон Манлихеров. Ученик на италианския майстор Джозефино, художникът умело пресъздава багрите на природата и движението на водата върху своето платно. Малко по-късно започна и награждаването на участниците в литературния конкурс, посветен на детската писателка Калина Малина, под надслов „Хей, пътечко моя!“. В конкурса се състезаваха ученици в три възрастови групи – от 5 до 10 години, с победител Йоана Генадиева, от 11 до 14 години, с победител Антония Дикова и от 15 до 18 години, с победител Поля Георгиева. Наградените прочетоха своите произведения  (стихотворения и есета) и получиха заслужени аплодисменти. След това събитие членовете на художествено-творчески клуб „Полет“ към НЧ „Градище“ поканиха гостите от литературните клубове от Ботевград, Враца, Искрец и Игнатица на творческа среща в кафе-бар „Омбре“.

29 юни, Петровден, официалният празник на град Своге, започна с празничен водосвет в храма „Св. ап. Петър и Павел“. Тази година се навършиха 80 години от освещаването на храма, извършено през 1933 г. Оттогава покровители и защитници на Своге са Светите първовърховни апостоли Петър и Павел.

В 10.30 ч. започна Фестивалът на любителското творчество „Огньове в дефилето“ под надслов „Хоро се вие превива, песен се кръшна извива“. Неговото начало бе обявено от секретаря на Община Своге – госпожа Мая Ташунова. С певчески и танцови изпълнения се представиха самодейните колективи от 11 от общо 14-те читалища на община Своге. Гостуваха и певческа група за изворен фолклор от гр. Нови Искър и танцов състав от гр. Костинброд.  Самодейците продължиха със своите изпълнения до късно следобед и доставиха огромно удоволствие на публиката с прекрасните си гласове и танцови умения.

В 19.30 ч. празнично слово произнесе кметът на община Своге инж. Жоро Цветков. Той поздрави гражданите и гостите на Своге по случай Празника на града и именниците – по случай Петровден. Гости на събитието бяха представители на Община Палилула, Република Сърбия, народни представители от 42-то НС, кметовете на  градовете Елин Пелин и Драгоман и др. По идея на кмета бяха връчени почетни плакети и грамоти на няколко граждани на Своге за особени заслуги и принос към развитието и популяризирането на града, всеки в своята област на познания и професия. Този акт на признателност ще се превърне в традиция и ще се извършва всяка година на Празника на Своге.

Празничното слово на кмета инж. Жоро Цветков прочетете ТУК.

Списък с имената на наградените граждани на Своге вижте ТУК.

Празничната вечер продължи с концерт на свогенската поп-рок групаART ROCK CAFÉ BAND“. Концертът се състоя, въпреки проливния дъжд, и пожъна успех сред младата  вярна и ентусиазирана публика. След това своя очакван от феновете  концерт изнесе и рок-група „ХОРИЗОНТ“.

На 30 юни от 11.00 ч. започна детският концерт-спектакъл с участието на актрисата Илияна Балийска – „Приказно-Песенна-Празнична Въртележка“. Драматизации на приказки, песни, танци и гатанки забавляваха децата, като в същото време се проведе и кастинг за участие на сцената на Националния дворец на децата, където на 21.09.2013 г. ще се проведе традиционното състезание за Мини Мис и Мини Мистър.

Вечерта от 18.00 ч. започна концертът на Поли Паскова и нейния дуетен партньор Здравко Мандаджиев. Певицата за пореден път доказа, че любовта на многобройните и фенове е напълно заслужена. В продължение на почти 3 часа тя и партньорът и се раздаваха на сцената и разиграха сърцата и на млади, и на стари. На площада се извиваха кръшни хора, въпреки неспиращият да вали вече 24 часа дъжд. В разгара на народното веселие започна и тържествената заря. Канонадата продължи повече от 10 минути, а пръснатите в небето над Своге красиви разноцветни искри кулминационно увенчаха края на празничните дни.