Поздравление от Кмета на община Своге г-н Емил Иванов по случай 24-ти май

24

УВАЖАЕМИ  УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ,

УВАЖАЕМИ  ПРОСВЕТНИ  И  КУЛТУРНИ  ДЕЙЦИ,

Отново е 24 май – денят, в който славим делото на светите братя Кирил и Методий, денят на буквите и словото, денят на българския национален дух. Стремежът за познание и жаждата за творчество е характерна черта на българина, почитта към дейците на просветното дело заемат важно място в народопсихологията ни. Този възрожденски дух е искрата, която ни кара днес, на най-светлия български празник  24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, тържествено да почетем и да се преклоним пред дейците на просветата, културата и науката.

От векове на този ден българският народ изразява и своята признателност, и своето преклонение към българския учител, тъй като образованието и науката започват винаги от ученическия чин, от класната стая.  “Върви народе възродени” – думите, които всеки българин знае от мига, в който е прекрачил училищния праг за първи път  звучат през целия му живот и му вдъхват стремеж към знания и творчество.

Със свой принос в културния живот на общината са народните читалища. От векове те са светилище и пазител на българската духовност, образователен център и школа за родолюбие и вдъхновение. В олтара им са положени  духовността и традицията, обредите и обичаите, ритуала на  душевността на българина.

Уважаеми преподаватели, убеден съм, че всички вие ще продължите да съхранявате завещаното от тях  и ще подхранвате вечния стремеж към овладяване на знанието, вечното движение напред. Не преставайте да будите съзнанието на младото поколение.

Скъпи  ученици, малко нации могат да се похвалят с това, че имат своя писменост. Пазете я! Развивайте своите дарби и умения и бъдете с борбен дух и въображение.
Нека празнуваме деня на славянската писменост, за да покажем на света това, с което се отличаваме и с което се гордеем.

Вие сте тези, от които зависи бъдещото развитие на родината ни. Пожелавам ви да бъдете любознателни и последователни в усвояването на знанията в училище. Нека да не угасва искрата за наука, запалена от Кирил и Методий, от народните будители и просветители на нацията ни, защото вие сте нашето бъдеще за  утрешния ден!

Пожелавам на всички културни и просветни дейци здраве, творчески успехи, самочувствие, висок професионализъм и вдъхновение. Нека  продължават да съхраняват и предават на поколенията българските традиции, които са изворът, от който черпим гордост и национално самочувствие!    

Честит празник!

 Емил Иванов

Кмет на Община Своге