Проведе се осмото издание на състезанието по планинско колоездене и планинско бягане “Джуренец куест”

Джуренец КуестEдни от най-добрите колоездачи в планинското колоездене и любители на велосипедния спорт се включиха в осмото издание на „Джуренец Куест“ 2023 – състезание по планинско колоездене (крос кънтри стил) и планинско бягане. “Джуренец куест” се проведе на 09 септември от с. Батулия и събра състезатели от цяла България. Състезанието откри г-жа Нина Копринджийска – зам.-кмет на Община Своге. Организатори бяха Община Своге и велоклубовете – “Велокрация” гр. Своге и “Велораптор”, гр. София.

Участниците в „Джуренец Куест” 2023 се състезаваха в десет категории: Мъже Елит 19-40 г.; Младежи Елит 16-18 г.; Ветерани Елит 41+г.; Жени Елит 16+г.; Юноши – до 15 г. Мъже – Хоби; Жени – Хоби; Мъже – бягане; Жени – бягане. За първи път бе даден старт и на две категории за електрически велосипеди. Трасето за колоездачи бе с дължина 37 километра и положителна денивелация от 1097 метра. Това за скороходците бе с дължина от 16,9 км и положителна денивелация от 507 метра.

Състезанието бе включено в календара на Българската федерация по колоездене, тъй като през годините се утвърди като едно от водещите в тези дисциплини.

Първенец в състезанието по колоездене и първи в категория Мъже Елит стана отново миналогодишният победител Цветан Иванов с време – 01:47:25.  Първо място при жените с време 02:31:42 е за Спасиана Миленова. В планинския маратон първо място грабна Александър Иванов с време – 01:28:06, а при жените – Ани Янева с време – 01:44:41. 

Местният шампион от с. Реброво Алек Бонев, който е един от водещите състезатели в планинското колоездене и има огромен принос за осъществяването на “Джуренец куест”, взе среброто в категория Мъже Елит с време 01:54:44.

Много награди, атракции и забавления чакаха публиката. През целия ден работеха шатри със скара и ледена бира, а диджеят вдигна градуса на настроението.

Състезанието по планинско колоездене се провежда за осма поредна година под патронажа на кмета на Община Своге г-н Емил Иванов и е част от инициативата на общинското ръководство за утвърждаване на общината като атрактивна дестинация за спорт, туризъм и отдих. “Джуренец куест” отново бе с мисия, като тази година бе под надслов “Обратно в природата”. С неизразходваните средства от бюджета по организиране на мероприятието ще бъдат закупени фиданки, които ще бъдат залесени в района на трасето на състезанието.

Община Своге изказва благодарност към екипите на МБАЛ-Своге, РУ-Своге и Планинска спасителна служба – отряд Лакатник.

Партньори на „Джуренец Куест“ 2023 бяха А1 – генерален спонсор, Моторола, Монделийз, Драг, Минерална вода Велинград. Екстрийм спорт. Медийни партньори – МТБ-БГ.ком и Върхове.