Посланици бяха гости на Тодоровден в Зимевица

Посланици

За 20-ти път Зимевица посрещна гости на Тодоровден. Освен посланика на Монголия, под чийто патронаж ежегодно се провежда кушията, този път в празника се включиха и посланици и други представители на още 16 страни – Република Гана, Белгия, Ирак, Йемен, Словакия, Китай, Казахстан, Португалия, Швеция, Унгария, Мароко, Германия, Индия, Сърбия, Куба, Пакистан, представители на UNICEF.
Тук бяха и депутатите Валентин Тончев и Александър Симидчиев, Христина Костадинова – председател на МДПС – София област, Веселин Запрянов – председател на ОбС и Нина Копринджийска – заместник-кмет на община Своге, кметовете на Зимевица и Заселе Станимир Тодоров и Димитър Диков и др.
Празникът започна с изпълнения на детската фолклорна група към читалището в с. Церово с ръководител Михаела Иванова.
Поздравление поднесе Н. Пр. Саянаа Лхагвасурен – посланик на Монголия. Тя имаше и изненада за присъстващите – изпълнение на монголска виолина, което е традиция при откриване на конните надбягвания в нейната страна. Многобройните зрители и гостите бяха приветствани от г-жа Нина Копринджийска. А след изпълнението на танцов състав „Церовче“ с ръководител Силвестър Христов, Н. Пр. посланикът на Мароко Закия Ел Мидауи също поздрави организаторите на събитието и всички гости.
Чуждестранните посланици изпълниха и традиционния ритуал по захранването на конете с хляб и бучка захар, а Славчо Петков от с. Гара Бов изпълни народна песен.
В надбягванията се включиха 11 ездачи. Победителите в гонките се класираха за финала и бе даден старт на най-вълнуващия момент. На първо място се класира Станислав Пешев, който получи от г-жа Саянаа купата на големия победител, осигурена от монголското посолство, както и парична награда от Общината. От посолството бяха осигурили и златен, сребърен и бронзов медал за първите три места в класирането. Купи и парична награда от името на кмета на община Своге г-н Емил Иванов връчи г-жа Копринджийска на Михаела Лозанова и Стоил Симеонов, които заеха второ и трето място в надпреварата. Общинската администрация бе осигурила и храна за всички животни.
Слънчевата събота в местността „Ненчов чукар“ предложи и интересно занимание за децата – от конната база на ранчо „Аврора“, която се намира на територията на селото, бяха осигурили пони, което те можеха да пояздят, организираха за тях и стрелба с лък. Водещ на програмата бе Сара Андреева.