Кой е първият кмет на Своге като град?

60 ГОДИНИ СВОГЕ- ГРАД

Из непубликваната книга „Разтворени страници от историята на Своге”

Милко СтанчевМилко Алексов Станчев  (1924–2012)  (първият отляво на снимката) е роден в с. Топли дол, община Босилеград в т. нар. Западни покрайнини на България, които след Ньойския мирен договор от 1919 г. са дадени на Сърбия. Милко завършва основно образование в Босилеград, а след това учи в средно училище в Белград, където живее семейството му. Сетне (някъде около 1942–1943 г.), след началото на бомбардировките над града, поради което не успява да завърши образованието си, семейството се премества да живее в София, но за кратко време. Следва ново преселение – в Своге, където започва работа като домакин в Шоколадовата фабрика “Република”.

 След това Милко Станчев работи на различни места – като келнер, в една от многобройните кръчми, в строителството, в младежката бригада, организирана след 9-ти септември 1944 г. След това е машинописец в община Своге. Там той работи като секретар и зам.-председател на  Общинския съвет. От 1963 до 1974 г. е председател на Общинския съвет или по същество и кмет на Своге, като по негово време през 1964 г. на 7  септември Своге е обявен за град с Указ 546.

Той кметува в Своге 17 години, а 22 години е  председател на ДФС “Спортист”. Носител е на званието “Почетен гражданин на Своге” и Заслужил деятел на физкултурата и спорта, както и на Златна значка за спортно строителство и много други отличия.

Като кмет на Своге изгражда различни обекти със стопанско и социално предназначение. Благоустрояват се улиците и се развива пътната мрежа. Изгражда се водопровод с ново водохващане от с. Искрец. През 1968 г. е открита новата сграда на Основното училище „Митко Палаузов“, а през 1983 г. е готова и сградата на читалище „Градище – 1907“ (“Димитър Благоев”).

Милко Станчев работи всеотдайно и за развитието на спорта в общината. Като председател на ДФС много години, той полага много усилия и за изграждането и поддържането на спортната база в Своге и региона.

Той е и виден читалищен деец. През 1945 г. се изгражда хорът на “Тринайсетте” от ентусиасти, между които е и младежът Милко Станчев. По – късно участва и в хор „Христо Смирненски“ – донесъл голяма слава на балканското градче.

Материалът подготви Людмила ПЕТРОВА

Автори Ангел Танев, Боян Балкански, Л. Петрова

Снимки от архива на  Николай Зарков, НЧ”Градище 1907”