Кой е бил избиран на длъжността кмет най-много пъти?

60 ГОДИНИ СВОГЕ- ГРАД

Из непубликваната книга „Разтворени страници от историята на Своге”

Емил ИвановТова е настоящият кмет – Емил Кирилов Иванов. Той  е роден е през 1965 г. Семеен, с две деца. Има магистърска степен по „Екология и опазване на околната среда” от Великотърновският университет “Св. св. Кирил и Методий”. Има завършена специалност „Публична администрация” в Югозападния университет “Неофит Рилски”, гр. Благоевград.

Г-н Иванов е избиран за кмет пет  пъти  в периода от 1999 г. до сега.

Емил ИвановНароден представител в 42-ро Народно събрание – 2013г.-2014г.
Областен управител на София област – 2013г.-2014г.;
Народен представител в 41-во Народно събрание – 2009г.-2013г.;
Областен управител на София област – 2005г.-2009г.;

През първия му мандат се създава Сдружение “Нишавски хоровод” между общините на западната част на Софийска област и западните покрайнини на Сърбия. Организират се съвместни участия по празниците  на градовете. Учредява се фестивалът „Нишавски хоровод”.

През 2002 г. се дава  начало на съвместните побратимявания между гр. Стопава, Словакия и Своге.

Емил ИвановМногобройни са инфраструктурните проекти , които са реализирани. Ето някои от тях.През 2000 г. стартира проектът “Изграждането на каскада Среден Искър”. В този дял от Искъра се изграждат 7 броя водно-електрически централи.  По време на кметуването на г-н Иванов се изпълняват и други амбициозни проекти. Между тях са: рехабилитация на ул. “Каменярска”; изграждане на водния цикъл в с. Церово ; уличната мрежа в Своге.

През 2021/2022 г. община Своге изпълнява успоредно три проекта за укрепване на свлачищни райони в няколко населени места: стабилизиране на свлачищните процеси на пътя Своге–Томпсън–Лесков дол; участък в с. Желен, местност Езерище и свлачищен път Своге–Батулия–Бакьово–Ябланица, в землището на с. Батулия. Трите свлачища са укрепени, въведени в експлоатация с издадени разрешения за ползване. През 2021 г. стартира и изключително важният проект “Укрепване на свлачището в кв. “Старо село” край пътя Своге–Искрец.

Завършен е Комплексът за социални услуги “Дом за жени със психически разстройства” (за 45 жени) в местността Свражен, с. Лакатник, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие.

Открита е изцяло обновената и разширена спортна зала в СУ “Иван Вазов”.

Осъществен е основен ремонт на Детската градина в с. Искрец и се   построява се нова ДГ в с. Томпсън.

Отделят се значителни средства за училища и читалища в общината, както и за 10 броя модерни спортни съоръжения в по-големите населени места, включително и тази в НУ “Д-р Петър Берон” в кв. “Дренов”, ДГ “Калина Малина” в Своге и други.

През 2021 г. е осъществена и първата копка на компостиращата инсталация в с. Церово за предварително третиране на битови отпадъци, финансирана  от Оперативна програма “Околна среда”.

По отношение на културата и спорта впечатлява създаденият през 2020 г. “Гвардейски отряд”, създаден по инициатива на общината и Министерството на отбраната.

През 2020 г. в Своге се открива Паметникът на загиналите във войните 187 български войници и офицери от селищата Своге, Свидня и Искрец в Балканската (1912–1913 г.), Първата световна война (1915-1918 г.) и Втората световна война (1941–1945 г.).

Емил ИвановПо време на кметуването на г-н Иванов общината финансира целево дейността на спортните клубове по баскетбол, волейбол, футбол, акробатика, таекуондо и други, без което спортът в Своге не може да се развива и да радва жителите му с победи.

За втори път, на 7 август 2021 г. Своге бе домакин на третият кръг на състезанието “Планинско Своге 2021” – по планински автомобилизъм.

Кметското управление има значителен дял за подобряване на здравеопазването в Своге. Общината купува на 7 октомври 2019 г. Медицинският център “Своге” в Своге, преустройва го и на 20 май 2020 г. го открива. Центърът, който се приобщава към болницата в Своге, има по-добри условия за работа на специалистите и обслужването на гражданите.  С помощта на общината центърът е оборудван с дигитален рентген и модерна медицинска апаратура. Успешно се води и борбата в региона и с COVID–19, с открит спешен ковид-център към МБАЛ в Своге.

По време на управлението на Емил Иванов Своге става един от най- привлекателните малки градове в България и с право някои го наричат “Перлата на Дефилето”.

Много са наградите, които е получил г-н Иванов за своята  дейност. Удостоен е със званието “Почетен член на Департамента на вътрешните одитори” в Софийска област. В тази връзка Своге е с официален статут “Град с висок престиж и принос за авторитета на България”. Той има присъдена награда от областния управител на София-област за “Кмет на София-област” за 2017 г. През същата година е удостоен с почетна награда за мир и толерантност “The Peres Tolerance Award” от института “Перес” в Тел Авив, Израел. Притежава и почетно звание “Най-добър кмет на малка община” за успешната му дейност през четиригодишния мандат за 2015–2019 г.

През дългогодишното кметуване на Емил Иванов той проявява изключителна амбициозност, придружена с новаторски идеи и иновационни подходи. Той е най-влиятелната личност в община Своге в  последните  25 години.

Материалът подготви Людмила ПЕТРОВА

Автори Ангел Танев, Боян Балкански, Л. Петрова