60 ГОДИНИ СВОГЕ – ГРАД – Какви са успехите на футбола в Своге?

60 ГОДИНИ СВОГЕ – ГРАД

Из непубликваната книга „Разтворени страници от историята на Своге”

КАКВИ СА УСПЕХИТЕ НА  ФУТБОЛА В СВОГЕ?

ФутболВ ранната си футболна история, най-големият успех е достигането до осмина финал за купата на съветската армия, а по късно и републикански селски шампион, въпреки че титлата по-късно е несправедливо анулирана. Славна страница е и първото участие в Юзозападната Б група през 1954-1956 г.

Невероятно постижение след 53- годишно прекъсване  е през 2007 г.,когато  клубът се завърна във второто ниво на българския футбол ( Западна Б група )

Исторически пробив – през 2009- „Спортист” Своге за първи път влиза в А група, в своята 85 г.история.

През сезоните 2010/2011 и 2011/2012 в Б група завършва на второ място и играе бараж за А група.

„Спортист” Своге надгражда в днешно време – като от 2019 отново се състезава във втората лига, като трети сезон е в топ 5 на първенството.

„Спортист”Своге бележи клубни върхове и на международната сцена

През 1993 – първо място на голям турнир в далечна Индонезия, като през 1995 на същия турнир завършва 3-ти.

Младежката гарнитура на ДЮШ „Спортист” ( родени 1995/1996 )- нечувано постижение, финалист на големия турнир в Руняк/Марсилия Франция.13 – годишната формация завършва на 4 място в турнира

През 2011 година на интернационалния младежки турнир във Вели -Австрия за кристалната купа на Австрия, детско- юношеската школа на „Спортист” става бронзов медалист.

„Шоколадите” от Своге като много успешен отбор в годините добиват прозвището „убиец на ЦСКА”, като през 1959 година на игрище „Калдъръма” го побеждава с пет на четири, като тогава ЦСКА е  шампион на България с много национални състезатели.

Приносът в дългата броеница от незабравими победи е на почти всички поколения футболисти, но като имена изпъкват с особена сила дългогодишният капитан Боре Кръстанов, Георги Рангелов- Тити, Петър Стоянов- Джино, Тодор Гълъбов –Тото,  Чавдар Цветков –Чаво, Тошко Гергов, Венци Божилов, Христо Йовов, Александър Александров, Лъчезар Младенов, Деян Борисов и др.

Постиженията на ФК”Спортист” Своге са повод за гордост и източник на слава за историята. Спортен клуб”Спортист 1924”,Своге е основан през 1924 година и  най-голямата заслуга за учредяването му е на отец Тодор Григоров, свещеник на селото. По негово предложение се приема и конкретната дата за провеждане на учредително събрание и мястото. В  един от последните слънчеви майски дни в собствената си къща, на двора, той събира целия елит на селото, начело с кмета Божил Вълков и група по- будни и запалени по футбол младежи, на брой около 30 души, като всичките участници стават и учредители на спортния клуб в селото.

Материалът подготви Людмила ПЕТРОВА

Автори Ангел Танев, Боян Балкански, Л. Петрова