60 ГОДИНИ СВОГЕ – ГРАД – Кой е най-успешният спорт в последните 20 години?

60 ГОДИНИ СВОГЕ – ГРАД

Из непубликваната книга „Разтворени страници от историята на Своге”

 КОЙ Е НАЙ-УСПЕШНИЯТ СПОРТ В СВОГЕ В ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ?

ТеакоундоБез съмнение това е таекуондото. 2003 година е от голямо значение за развитието на този спорт в града ни. Поражда се идеята за изграждане на силен отбор от местни състезатели.Първите възпитаници в Своге на специалиста Димитър Дичев по таекуондо са 15-годишният Симеон Пеев, който първи участва в официални състезания,  последван от Павел Узунов, а по-големи успехи постигат  Георги Рашков и Милен Панчев. Малкият Панчев, като деветгодишен при първото си участие през 2003 година в София, става държавен шампион. През годините последователно е републикански  шампион на България- седем пъти за деца, като юноша става национален състезател във възраст „кадети”. Милен е първият от Своге, представляващ България на европейско първенство в Будапеща, Унгария  през 2008 година,а в Марибор, Словения, заема шесто място. 2007 година е трети на спаринг, участниците са 250 от 20 държави.Талантът от Своге печели и много международни турнири. Преустановява състезателната си кариера през 2018 година след две тежки травми.

Треньорът Димитър Дичев е основна движеща сила в развитието на таекуондото в града ни- от самото начало до 2011 година, когато решава да остави изцяло дейността на отбора на своя възпитаник Милен Панчев, студент в НСА със специалност „таекуондо”. За Димитър Дичев може да се отбележи, че е един от най-изявените състезатели в периода на новия век, национален състезател по таекуондо, два пъти по ред е държавен шампион и един път втори. През 2005 година в Корея, родината на този спорт, става първи на голям световен фестивал, а през 2006 година отново в  Корея е втори. В същата година на световното първенство е с престижно класиране с националния отбор на България.

Клубът от Своге за последните шест години  винаги е първенец. Деян и Павлин- 14-годишни и Марио Николов при 15- годишните  се намират на четвърто място в световната ранглиста. 2019 година е върхова от към високи постижения на свогенските спортисти -спечелени са 195 медала, от които 80 златни, 55 сребърни и 64 бронзови и над 20 отборни титли. Имаме европейски шампион Крумова в категория 27 кг. Тя печели и титлата републикански шампион за 2019 година. Двама станаха вице- балкански шампиони, спечелени са три златни медала в състезания, носещи точки за световната ранглиста.

Успехите и в следващите две години 2020-2021 година продължават.Печелят се всички видове медали, както и отборни титли. На 18 септември е постигнат отличен отборен успех, а в Стара Загора на 2 октомври 2021 година клуб „Кондор” излиза с новите си надежди. Спечелени са общо 13 медала, големите шампиони на спортен клуб”Кондор 2000”Своге Мирела Иванова, Стилиян Стоичков и Виктория Пеева помагат и предават своя опит на малките ни надежди. През 2021 година  Марио Николов, Стилиян Стоичков и Мирела Иванова са част от националния отбор на България, мъже и жени, а треньорът Милен Панчев става национален селекционер на отбор „ кадети”.

Спортен клуб „Кондор”Своге продължава да пише своята история и през 2022 година, една доста силна година за свогенските бойци. Те стигнаха до  4 титли, като добавиха шест сребърни и седем бронзови отличия от държавното първенство. Със забележителен успех, като  държавен шампион на България и класиране  за световно първенство се окичиха Марио Николов, Калина Велкова, Илиян Петров, Божидар Иванов. Силно представяне бележат нашите състезатели от мулти европейското първенство през юни-  Ирина Крумова стига до вице-европейска титла, а бронзово отличие закичи гърдите на Хаджи Иванов.

 Отлични резултати показват състезателите на спортен клуб „Кондор 2000 „ на международната сцена- април месец 2022 година  в Сърбия  са спечелени 7 медала, същият месец на международен турнир в Македония свогенци  печелят 19 медала, в Своге пристига и отборната титла на целия турнир.

Един от шампионите на спортен клуб „Кондор” Илиана Крумова, национал  на България, взема участие в световното първенство по таекуондо за кадети. Тя е първата състезателка, успяла да се класира за такъв форум. С участието си в него вече е в топ- 30 на най-добрите състезатели в света.  В турнира в община Горна Малина по олимпийското таекуондо отборът на Своге печели 24 медала. През доста успешната 2022 година, повод за гордост е отличната оценка, която получава домакинството на националния турнир по олимпийско таекуондо „Своге къп”, 2022 година, реализиран благодарение на кмета на община Своге Емил Иванов, Българска федерация по таекуондо, спортен клуб „Кондор 2000” и директора на професионална гимназия „Велизар Пеев” Станчо Атанасов. Състезанието събира 400 бойци от цялата страна, а спортен клуб „Кондор” участва с 50 състезатели, като печели 41 медала. Отличията са: 17 първи,  8 втори и 15 трети места. 

 На 5 ноември 2022 година, отново страхотно постижение, този път на проведеното европейско първенство по таекуондо за деца в Румъния. Калина Велкова получава бронзово отличие. Равносметката от форума в Букурещ, Румъния, е 4 медала, от които един сребърен и три бронзови.

На 14-ти ноември 2022 година Министърът на младежта и спорта Весела Лечева присъства на демонстрация на клуба в професионална гимназия „Велизар Пеев”. 2022 година приключва повече от блестящо- на 27-ми ноември 2022 година на младежки турнир по олимпийско таекуондо „ Пловдив оупън” при участието на над 600 състезатели от България, Гърция и Турция нашите бойци показват висока класа, като изиграват рекордните 17 финала и печелят отборната титла.

Трябва да се отчете приноса  на община Своге, която инвестира средства в направление спортна база , екипировка, транспорт и други, както  и на младия и амбициозен треньор Милен Панчев. Клубът под негово ръководство създава шампиони, които прославят името на община Своге  и на България.

Материалът подготви Людмила ПЕТРОВА
Автори Ангел Танев, Боян Балкански, Л. Петрова