60 ГОДИНИ СВОГЕ – ГРАД – Забелязвате ли паметниците в Своге?

Паметник60 ГОДИНИ СВОГЕ – ГРАД

Из непубликваната книга „Разтворени страници от историята на Своге”

ЗАБЕЛЯЗВАТЕ ЛИ ПАМЕТНИЦИТЕ В СВОГЕ?

ПАМЕТНИК НА  АЛЕКСАНДЪР ВУТИМСКИ

Той е издигнат през 1989 г. в центъра на Своге, отдясно  на НЧ ”Градище 1907”,  до ул. „Ал.Стамболийски”. Изпълнен е по проект на архитект Явор Михов.Паметникът на поета е планиран от Община Своге и е предложен на секретаря на Окръжния комитет за култура, където работи писателят Никола Николов. Благодарение на него проектът е включен в Националната програма за паметниците  по повод годишнината на Ал.Вутимски/ 70 години от рождението му и 46 години от смъртта /.

ПАМЕТНИК НА СТРОИТЕЛИТЕ НА  СВОГЕ

Намира срещу ДСК, в центъра на Своге. Нарича се още „Паметник- 1300 години България”. На него има надпис „На вас, строители на Своге, чест и слава”. Поставен е през 1981 г. по повод  годишнината от основаването на България.  В подножието на паметника е поставена капсула с послание към бъдещите поколения.

ПАМЕТНИК НА ЗАГИНАЛИТЕ ВЪВ ВОЙНИТЕ

Посветен е на загиналите войници в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни. Намира се на Автогарата в Своге.

ПАМЕТНИК НА ЗАГИНАЛИТЕ ВЪВ ВОЙНИТЕ

Открит  е през 2021 г. Намира се в градинката до моста над р.Искрецка.  На церемонията по официалното откриване присъстват представители на Министерство на отбраната.Паметник е посветен на загинали български воини от селищата Своге, Свидня, Искрец и Добърчин в Балканската война (1912–1913), Първата световна война (1914–1918) и Втората световна война (1941–1945).  Тези четири селища са  дали 187 герои за свободата и обединението на Отечеството.

ПАМЕТНИК НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Паметникът на Апостола на свободата е под формата на обелиск и се издига на централния площад в град Своге. Открит е на 20-ти април 2018 г., денят на избухването на Априлското въстание срещу турския поробител. Идеята за издигане на паметник на Дякона е на инициативен комитет, а реализацията му става възможна със съдействието на кмета на Община Своге г-н Емил Иванов и общинското ръководство. Средствата за обелиска са събрани изцяло чрез дарения.

Материалът подготви Людмила ПЕТРОВА

Автори Ангел Танев, Боян Балкански, Л. Петрова