На 1-ви февруари българската православна църква отбелязва Трифоновден. Сред българите той е известен още и като Трифон Зарезан – празник на виното и лозарите. По стар стил празникът се чества на 14-ти февруари и именно това е датата, с която повечето хора го свързват. За много от тях фактът, че по нов стил той се отбелязва на 1-ви февруари, дори не е известен.
Tрадицията повелява рано сутринта стопаните да отидат при лозето си и всеки да подреже по три лози. След това лозите се поливат с вино за здраве и берекет. Обичаят напомня за идващата пролет и началото на селскостопанската година.
На празничната трапеза се слага домашен хляб, омесен от стопанката на дома рано сутринта и украсен с тесто с лозници с гроздове, кокошка, пълнена с ориз или булгур, печени ядки от орехи, лешници, фъстъци или сушени плодове. Най-голямо внимание, разбира се, се отделя на „божествената напитка” – виното.
На всички празнуващи днес, желая преди всичко здраве! Бъдете радостни, щастливи и усмихнати. Нека берекетът, плодородието и изобилието, изпълват домовете ви във всеки един ден.
С уважение,
Емил Иванов
Кмет на Община Своге
