Общинска организация „Русофили”-Своге организира концерт, посветен на 137-мата годишнина от Шипченската епопея

indexАнсамбълът за народни песни и танци „Везелица” от град Белгород-Русия изнесе концерт в големия салон на читалище „Градище” на 14 август по покана на общинската организация на Национално движение „Русофили”-гр.Своге. Концертът бе посветен на 137-мата годишнина от Шипченската епопея.

Гостите от ансамбъла пристигнаха в Своге в ранния следобед и най-напред посетиха сградата на Общината,CIMG4530 където бяха посрещнати от секретаря – г-жа Мая Ташунова. На кратка среща в заседателната зала те бяха запознати с най-забележителното от нашия град и община. След като опитаха вкуса и на свогенския шоколад, артистите се оттеглиха, за да се подготвят за участието си.

CIMG4549Фолклорният ансамбъл за песни и танци «Везелица» към Белгородския държавен институт за изкуство и култура става известен през 1983 г., когато се обединяват в едно  хорът, танцовата и инструменталната групи на института. ИсториятаCIMG4550 на обичаите, традициите и начина на живот на предците им са намерили отражение в работата на ансамбъла. Чрез музикални адаптации на народни песни от региона Белгород, чрез обработката на танцувалното културно наследство са създадени отделните изпълнения  и вокално-хореографски композиции. Ансамбълът е лауреат на руски и международни конкурси и фестивали.

Художествен ръководител на ансамбъл «Везелица» е Татяна Савченко, диригент – Наталия Шамина, хореограф – Владимир Лившиц, а музикален ръководител – Михаил Шарабарин. Солист – Алексей Миргородски.

 

Шипченска епопея

11.08.shipkaШипченската епопея е една от най- значимите битки в Руско-турската освободителна война. Войските на Сюлейман паша и руско-българският отряд на ген. Н. Г. Столетов три дни водят ожесточени боеве на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо.

През август 1877 г. Сюлейман паша нахлува в Тракия начело на армия, прехвърлена от Албания. Той успява да превземе Стара Загора и настъпва с около 30 000 души и 48 оръдия към Шипченския проход, решен да го превземе, вместо да го заобиколи по някой по-слабо охраняван път. Идеята на Сюлейман паша била да се нанесе главен удар от изток, да се разсече отбраната и да се унищожат по части отбраняващите се войски.

Руските войници и българските опълченци превръщат прохода в непристъпна крепост, “в затворена врата за настъплението на турците към Северна България и отворена врата за победния поход на руската армия към Цариград”, по думите на ген. Радецки.