НЧ „Градище 1907” се включи в кампанията „Чети с мен”, а ХТК “Полет” представи изложба на младата художничка Поли Атанасова

1411882751_7Кампанията „Чети с мен”, която се проведе днес, е организирана от Министерството на културата и коалиция от партньори и е под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев. Тя обхваща цялата страна, като освен централното днешно събитие в Борисовата градина в София, в още десетки градове – в библиотеки и читалища, паркове и градини се проведоха паралелни масови четения.

CIMG4858От 11.00 ч. в НЧ „Градище 1907” в Своге също се проведе такова четене,CIMG4844 като в него се включиха, освен членовете на Художествено-творчески клуб „Полет”, така и много ученици от І до ХІІ клас. Всеки беше донесъл любимата си книга, за да прочете кратък пасаж от нея, обосновавайки своя избор с няколко изречения. Радващо е обстоятелството, че децата на Своге обичат книгите и доста от тях са абонати на читалищната библиотека. Самото четене и при децата, и при възрастните премина в CIMG4874приятна и непринудена обстановка, като изборът на произведенияCIMG4876 включваше различни литературни жанрове. Прозвучаха поезия и проза от българската и световната литература.

Председателят на ХТК „Полет” Людмила Петрова откри събитието, представяйки целите на инициативата: „Кампанията „Чети с мен” има CIMG4864за цел да обедини усилията на държавните институции в лицето на Министерство на културата и Министерство на образованието и науката и коалиция от неправителствени организации и университети да си подадат ръка в една отговорна работа, каквато е четенето и грамотността. Един от основните изводи е, че за грамотността не са отговорни само учителите и училището. Ниската грамотност е проблем на цялото общество. Стратегиите за грамотност трябва да ангажират правителство, образователни и културни институции, работодатели и неправителствени организации. Програмите да се изграждат на базата на партньорство между обществени и образователни институции и да обхващат всички възрастови групи. В европейските страни има многобройни програми и инициативи, свързани с насърчаване на четенето, които се прилагат, както отдолу нагоре, така и с държавна подкрепа. Някои страни са предприели специфични стратегии за популяризиране на четенето. В други – то е част от по-широки стратегии за култура, за развитие на езикови умения и др. Така че – това е една нужна на страната ни кампания.”

CIMG4879Накрая на събитието Людмила Петрова раздаде на всички присъстващи листове с хумористични сценки, написани от двама, отишли си вече от този свят свогенски автори – Андрей Видинов и Симеон Найденов, които присъстващите разиграха на прима виста.  Така в четенето бяха включени и двамата местни писатели, с което бе почетена тяхната памет.

 

 

CIMG4836Преди това от 10.30 ч. във фоайето пред библиотеката на читалището се състоя откриването на изложбата на Поли Атанасова. Секретарят на НЧCIMG4856 „Градище 1907” Аделина Ангелова представи пред аудиторията младата художничка: „Скъпи приятели, верни на традицията в края на всеки месец тук да ви срещаме с майстори на художественото слово и изящните изкуства, днес ви представям тази млада дама, която ни гостува с любимите си платна и за която рисуването е не само хоби – Павлина Атанасова. CIMG4857Познавам я още от училище, когато тя беше в 5-ти клас и е естествено, като учител на Поли, да съм пристрастна, но пожелавам  на всички да приемем цветовите послания от нейните платна и да се заредим с хармонията и благородството излъчвани от тях. Позволете ми да й благодаря, че прие да бъде наш гост!”

 

Поли Атанасова благодари от свое име на всички за присъствието и CIMG4861разказа как е започнала да рисува. Оказа се, че тя е ученичка на майстора на четката Мирон Манлихеров. Нейните платна всъщност са толкова изящни, че са достойни за изложба в национална художествена галерия. Талантът й е толкова ярък, че у всички остана убеждението, че няма да остане дълго незабелязан. Нейното име ще стане известно и някой ден ще бъде повод за гордост за нас,  нейните съграждани. Успех, Поли!

Поли Атанасова е родена през 1989 г. в София. Живее и работи в Своге. Завършила е НБУ със степени – бакалавър “финанси” и магистър “банков мениджмънт”.