Тече акция на КАТ „Безопасност в автомобил и на велосипед“

downloadПолицейска акция „Безопасност в автомобил и на велосипед” тече от 01.10.2014 г. на територията на страната. Разпоредената от ГД „Охранителна полиция” операция ще продължи до края на месеца и има за цел завишаване на контрола върху велосипедистите и водачите на МПС, които превозват деца без използване на системи за обезопасяване.

Действията са предприети заради зачестилите през последните месеци случаи на пътнотранспортни произшествия с велосипедисти и деца, пътуващи в превозни средства. Според данни на пътната полиция за първите 8 месеца на годината загиналите велосипедисти са 18, а ранените – 370. Обезпокоителен е фактът, че се увеличава броят на ранените и загиналите деца, пътуващи в превозните средства на своите родители или близки, поради това, че не се използват обезопасителни системи. За първите 8 месеца на 2014 г. са загинали 15 деца, а 329 са ранени.

РУМВР-Своге настоятелно препоръчва на всички участници в движението на територията на общината да спазват разпоредбите на Закона за движението по пътищата. Превозващите деца да използват обезопасителни системи, с които моторното превозно средство е оборудвано, или детски обезопасителни седалки, а велосипедистите да спазват правилата за движение и да използват светлоотразителни жилетки.

По време на акцията РУМВР-Своге ще засили контрола върху посочената категория нарушения на територията на цялата община.