ЛИЛЯНА ДИМИТРОВА ЦОНЕВА

/19.02.1939- 28.09.2007/

Родена и учила основното си образование в Бургас . Завършва Медицински техникум за лаборанти през 1957 г. По-късно Полувисшият медицински институт със специалност „Клиничен и паразитологичен лаборант“.Има допълнителни квалификации като козметик и шивач.
Работи като клиничен лаборант в Бургас, а от 1962 г.- в Детски санаториум- Своге. След това продължава по специалността си в Районна болница Своге. От 1981 г. е общински организатор на БЗНС, а след това от 1986 до 1989- служител в Окръжния кооперативен съюз.Там отговаря за състоянието на хотелите в Софийски окръг. От 1989 г. до пенсионирането си работи като клиничен лаборант- най-напред в Болница- Искрец и след това в Районна болница- Своге.
Лиляна Цонева е изключително активна обществена личност. Два мандата е общински съветник. С нейната настоятелна намеса е построен подлеза при жп-гара Своге, както и магазин в квартал Репище. Работи в девет обществени организации. Хората я познават като открит, раздаващ се човек, изключително съпричастен към болките на хората.За активната си дейност е наградена с орден „Народен орден на труда“-златен и няколко медала,между които „1300 години България“.
През 1994 г. става собственик на кабелната телевизия в Своге.
Лиляна Цонева произхожда от рода на Васил Априлов в Габрово, по-точно е потомка на неговата сестра Кера Априлова. Тя е съпруга на ръководителя на Габровски революционен окръг по време на Априлското въстание- Цанко Дюстабанов. Родословното дърво се пази в Музея на образованието в Габрово.