КАЛИНА МАЛИНА – РАЙНА ИВАНОВА РАДЕВА-МИТОВА

/16.08.1898 – 28.09.1979/

Тя е родена в София. През 1917г. завършва Втора девическа гимназия в София и на следващата година се записва в новооткрития Висш педагогически институт. Работила е дълги години като учителка в Етрополе и София.
Първите творчески опити на Калина Малина са от ученическите и години. В гимназията членува в литературния кръжок “Към някъде”, а по-късно, като студентка в академичното литературно дружество “Бяло Море”. През 1924 г. в списание “Светулка “е отпечатано първото и детско стихотворение – “Без подслон”, а четири години по – късно/1928г./ излиза от печат първата и книга – стихосбирката “Кавалче”. Това е начало на дълъг и успешен творчески път, посветен предимно на децата и юношите. Малка част от петдесетте книги издадени от Калина Малина са: “Преди, преди вретенце”/1930/,”Девойчето и месеците”/1932/, “Малките благородници”/1934/, “Малките житни зрънца”/1939/, “Отбор юнаци”/1940/,”Благородни сърца”/1945/, “Симовата чета”/1948/, “Колибарчето”/1958/, “Другарче на детските ми дни”/1961/, „Ей , пътечко моя”/1968/, “Най- добрият приятел на Коля”/1972/ и сред тях и първият български роман за деца и юноши “Златно сърце”/1930/. Характерно за творчеството на Калина Малина е, че пише за всички детски възрасти и във всички литературни жанрове – стихотворения, поеми, разкази, повести, приказки, романи, пиеси. Писала е разкази за възрастни. Работила е като редактор на детските вестници “Пътека”,“Въздържателче”и “Градинка”, а също така на педагогическата страница на вестник “Литературен глас”. Калина Малина е съавторка на христоматии и граматики за началния и среден курс на обучение. Занимавала се е с преводаческа дейност.
Повече от 20 години Калина Малина живее в Своге , в къща близо до гарата. Тук сред прекрасната природа на Искърското дефиле намира спокойна атмосфера за работа и почивка.Така в творчеството и се появяват теми, герои, пейзажи, селища и местности от свогенския край. Тя често гостува на учениците в местните училища и се включва в отделни изяви на културния живот в града. На 28.09.1968г. в Своге е организиран първия празник на поезията за Софийски окръг и тя е сред най-активните организатори. На този празник е открита и паметна плоча на родния дом на Вутимски. Днес родната къща на Калина Малина е собственост на община Своге, дарена от наследниците на писателката за къща-музей.

Летописна книга на читалище “Градище1907”