НИКОЛА НИКОЛОВ

/24.04.1936/

Н.Николов е роден на 24 април 1936 година в село Варана,област Плевенска..
Завършил е факултета по славянски филологии в Софийският университет “Св.Климент Охридски” , специалност руски език и литература.
В Своге живее от 1958 година , когато постъпва на работа като учител.
От 1969 година е на журналистическа работа.Той е и първият главен редактор на първия градски вестник в Своге – “Устрем”. Бил е редактор във вестниците “Софийска правда” , “Учителско дело” , “Транспортен глас” , главен редактор на списание “Експрес” , а по –късно и на транспортен глас” ,”Бизнес и туризъм” и други.
Няколко години е работил в областта на културата.Бил е началник отдел , а след това и секретар на Софийският окръжен съвет за култура . Бил е на дипломатическа работа в чужбина/Монголия/.
По-късно е бил заместник – главен редактор на вестниците “Феномен” , “Наука и общество “ и списание “Транспорт и бизнес”. Бил е член на редакционната колегия на литературния вестник “Пулс”.
Никола Николов е поет и белетрист, автор е на повече от 15 книги.
По важни от тях са : сборници със стихове : “Звездите плачат “ “Вечерен сняг” , “Взривено равновесие” , “Когато прозорците са отворени” ;

разкази , повести и пътеписи : “Рамене за лък” , “Къща за половин живот “ , “Дневни звезди” , До Виена през Гоби и Сибир” , “От другата страна на нищото” ;
романи : “Прегазена котка “ , “Танцът на слепоците” , “Ферма за чакали “ , “Снежинка черноока”
стихове за деца :“Живите играчки на Елина”
Никола Николов е публикувал свои произведения в почти всички издания в страната. Сътрудничил редовно в литературните издания “Пламък” , “Български писател” , “Съвременник “ , “Пулс” и други.
Носител е на много национални и окръжни отличия.
Награден е с орден “Кирил и Методий” – първа степен и е носител на Златното перо на Съюза на българските журналисти.
Негови творби са превеждани на руски , чешки , полски , немски и монголски езици.
Член е на съюза на българските писатели.
Никола Николов е почетен гражданин на Своге.