СТОЯН ЦЕНОВ

/ 1860 – 1923 /

Стоян Ценов като народен представител и общественик е оставил след себе си много полезни дела и добро име. Един документ от 22 февруари 1894 година е подписан от Стоян Ценов,което удостоверява,че е кмет на с.Лакатник.

Имало е три плана за жп-линия : единия – да мине през Арабаконашкия проход, друг – през Петроханския проход и трети – през Искърското дефиле. От Лакатник и от други места ходели делегации в София да молят да не минава линията оттук , за да не плаши добитъка. Само Стоян Ценов – народен представител, настоял да мине през Искърското дефиле и успял, и така през 1894 – 97 години е прокарана жп-линията София – Мездра.

Каменият мост на р.Искър бил издействан от Стоян Ценов. Той казвал, че този мост ще свързва Северозопадна България с жп-линията София – Мездра. Италианецът Мусо го е направил през 1897 – 98 година.

Стоян Ценов е издействал и прокарването на шосето от гара Лакатник до село Лакатник.

Също настоял за построяването на амбулатория в с.Лакатник и назначаването на фелдшер. Тази сграда по-късно служеше за пълномощничество и канцелария на ТКЗС, днес е поща.

Стоян Ценов организира населението за направа на паметник за увековечаване на загиналите жители на Лакатник в Балканската и Междусъюзническата войни през 1912 – 13 години.