МИЛКО АЛЕКСОВ СТАНЧЕВ

/1.08.1924 г- 19.12.2012г./

Милко Алексов Станчев е роден в с. Топли дол, община Босилеград, в т.н. Западни покрайнини на България, които след Ньойския мирен договор от 1919 година са дадени на Сърбия.

Баща му е строител и работи на различни места в Сърбия . Преди да се върне в България, семейството живее в Белград, където Милко Станчев учи в средно училище. Някъде около 1942-43 година, след началото на бомбардировките в Белград, семейството тръгва за България. За кратко остава в София, а след това се премества в Своге – когато София също е бомбардирана.

В гр. Своге Милко Станчев работи на различни места – като келнер в една от многобройните кръчми, в строителството – в младежката бригада, организирана след 9 септември 1944 година. След това е машинописец в общината и за около 2 години – домакин в шоколадовата фабрика” Република”.

По-голямата част от трудовата му дейност е свързана с община Своге. Там той работи като секретар и зам. председател на общинския съвет. От 1963 до 1974 е председател на Общинския съвет или по същество е кмет на община Своге. През 1964 година Своге е обявен за град. По времето, когато М. Станчев работи в общината, в града и селищата се изграждат различни обекти със стопанско и социално предназначение, благоустрояват се улици и се развива пътната мрежа, водопроводи и др. През 1968г. е открита новата сграда на основното училище, а през 1973 година е готова и сградата на читалище” Градище”.

М. Станчев работи и за развитието на спорта в общината, особено футбола. Полага много усилия за поддържане на спортната база. Награден е със званието” Почетен деятел” на физкултурата и спорта.

След напускане на общинската администрация той работи като председател на Общинския съвет на Отечествения фронт, председател на Клуба на пенсионерите.

Във всички дейности, с които се занимава, М. Станчев влага много енергия, желание да помогне на хората, да допринесе за развитието на града и общината. Винаги се е отличавал с голяма обществена и гражданска активност.

По сведения на дъщеря му Нина Станчева