ЦВЕТАН ПЕТКОВ ЦВЕТАНОВ

/21.01.1936- 12.05.2012/

Роден е в село Церово.Завършва началното си образование в родното село, а средното в гимназията в Своге. Продължава обучението си в ПЖИ “Тодор Каблешков “ град София,където отбива и военната си служба. След няколко годишно прекъсване след ПЖИ , става задочен студент по право в СУ “Климент Охридски “.

Неговата трудова и обществена работа започва от Церово. Бил е Председател на Потребителна кооперация в селото дълги години.Няколко мандата- кмет в родното си място.През това време са създадени многобройни придобивки за населението- асфалтиране на улиците ,тротоари ,водопровода на селото и др.Неотлъчно е бил сред хората и техните проблеми и то денонощно.През шейсетте години се премества на работа в Своге, в Общината.Започва като Секретар в Община – Своге ,бил е заместник кмет няколко мандата и кмет на град Своге през седемдесетте години на миналия век. При започването му на работа в Общината ,се включва в построяването на третият етаж на самата сграда ,заедно с останалите служители.

След работата му в администрацията , отива в Партийния комитет , като секретар на Партията ,заедно с Александър Зоров и Стефан Георгиев. Там също изкарва няколко мандата .

Накрая работи в Профсъюзите като председател на организацията, където се и пенсионира.

След приключването на редовния му трудов стаж той продължава да работи ,но на обществени начала. Връща се в село Церово отново на първата си работа- в Потребителската кооперация. Времето е такова ,че заради конкуренцията Кооперацията се принуждава да продава част от имотите си ,което не се харесва на някои от членовете й. Но той, въпреки грозните нападки и обиди , отстоява позицията си и остава на поста си с вдигната глава.

Бил е член на БКП от самото му започване на неговият съзнателен трудов и житейски път,както и след това в БСП.Член е и на други правителствени и неправителствени организации. Бил е Председател на “Клуба на културните дейци” . Негова заслуга е помещаването му в сградата на гимназията/в момента там се намира клуб „Доверие“/. Неугледното мазе на училището се превръща в модерен за времето си клуб. На един Общински съвет буквално е извоювал решението в това мазе да се създаде клуб за културната организация и е прието.

Награждаван е с награди,грамоти и ордени , които за него са били от голяма стойност,като отговор на всеотдайността и идеализма му.

По сведения на дъщеря му Ели Цветанова