Трима ентусиасти от Церово ще покоряват пътя Ел Камино

 

                     IMG_5692Tрима младежи сбъднаха своя мечта, като организираха експедиция по прословутия поклоннически път – Ел Камино или Пътят до Сантяго де Компостела.

                     В неделя, 18 август, в 10 ч. ентусиастите Живко Момчев, Таня Даскалова и Иван Минов потеглиха от село Церово, където приятели и съграждани, начело с кметаIMG_5674 на Церово г-н Петър Петков, ги изпратиха с песни и хора. Иван Минов и приятелите му Живко и Таня научават за най-древния поклоннически път в Европа от презентация в университета. Впоследствие решават, че трябва непременно да изживеят това приключение. Намират спонсори и екипировка.“Ние сме предприели едно голямо пътуване, в което ще направим обиколка. Ще караме колела, ще правим трекинг из Европа, като предстои да минем над 2000 км на собствен ход – на колела и пеша“ обяснява Иван.
                    Началото на Ел Камино е във Франция. До там младежите ще стигнат на велосипеди. Ще прекосят пеш единствено швейцарските Алпи. Приключението ще продължи около два месеца и половина (75 дни), като на ден ще се изминават между 40 и 50 км. Ще нощуват в палатки и туристически спални. „Ще сме далеч от роднините си. Ще ни се случват много неща, различни места ще посетим. Но физическата подготовка я имаме. Почти всеки ден сме с колела или правим преходи пеша“, разказва още Минов.
                   IMG_5644Специално, за да отрази събитието, бе пристигнал екип на Нова телевизия. Самите младежи ще отразяват пътешествието си в социалните мрежи.
Ще показват снимки, видеоклипове и ще посочват локацията си, а връщането им ще бъде през Италия. 
„И тримата завършваме тази година висшето си образование и обичаме да пътуваме, затова решихме да помечтаем. Единият каза искам еди-къде си, вторият настояваше за друг маршрут. Накрая маршрутът стана много голям“, разказа вчера Момчев.

                   Вчера тримата тръгнаха от София с велосипедите си, като крайната цел на пътуването им е Камино де Сантяго в Северна Испания. В Румъния ще карат велосипедиIMG_5659 по ждрелото на река Дунав, а останалата част ще изминат с кола. „В Алпите на Австрия също ще караме велосипеди. Целта ни е да се качим на над 3000 м височина“, каза Живко.

                   В Швейцария ще ходят пеша из Алпите. Оттам с кола до испанския курорт. На връщане във Франция ще преминат с колела канал „Дьо миди“, който свързва Атлантическия океан със Средиземно море. После ще прекосят Италия с велосипеди от Лигурско море до Адриатическо. „След 75-90 дни ще се върнем в България. Направихме страница във фейсбук „Българи на път“. Там ще качваме снимки и информация какво ни се случва“, допълни Момчев. Той и Иван завършват алтернативен туризъм в Лесотехническия университет, а Таня – антропология и испанска филология в НБУ.