Традиция и любов – Грохотен 2013

грохотенВ неделя, на 25 август 2013 г., на връх Грохотен се проведе 41-вият общински туристически събор, организиран от Туристическо дружество „Искърски пролом” Своге, с помощта и съдействието на Община Своге. Проведен за пръв път през 1972 г., съборът на Грохотен отдавна вече е традиция и е едно от любимите летни събития за жителите на Своге. Самото изкачване до върха е предизвикателство, както за отиващите пеша, така и за водачите, които не пропускат възможността да изпробват качествата на своите МПС-та по тесния и стръмен планински път. Нищо не е в състояние да откаже ентусиастите, дори и климатичните условия – жега, студ, дъжд, кал – това няма никакво значение. Всяка година в края на август, независимо от капризите на времето, поляната под върха се изпълва с хора, доведени тук единствено от своята огромна любов  към планината, от мечтаното съприкосновение с дивата природа, където могат да се съберат с приятели и да прекарат заедно два дни далеч отS1034386 цивилизацията, стреса и монотонността на ежедневието.

              Обикновено свогенци се качват там още в съботата, ден преди събора. На поляната ги посреща вече построеният палатков лагер на Туристическото дружество, а новопристигащите бързат да намерят сенчести места и за своите палатки. Весела глъч оглася Балкана, настроението ескалира  и във въздуха се носи трепетното очакване за невероятно преживяване.

              И тази година уважилите мероприятието туристи нямаха повод за разочарование. В събота, на 24 август, поляната под връх Грохотен отново се изпълни с хора от всички възрасти. Обичайната подготовка за празника се случваше при перфектно почти до вечертавреме. Към 18.00 ч. имаше   кратко преваляване от дъжд, което обаче не можа да помрачи веселото настроение. Малко по-късно пристигнаха и S1034381официалните гости на събитието – кметът на Община Своге  инж. Жоро Цветков и председателят на Общинския съвет г-н Александър Манолов. Приветствена реч произнесе  новоизбарният председател на Туристическо дружество „ИскърскиS1034390 пролом” г-н Красимир Петков, който поздрави присъстващите и ги призова да бъдат внимателни с паленето на огньове, в никакъв случай да не бъде близо до гората, предвид сухия и пожароопасен сезон. По същата причина тази година беше отменена и традиционната за събота вечер заря. Хората се наслаждаваха на приятната компания на приятелите си, прекарвайки една страхотна вечер директно под звездите.

                 В неделя за забавление на туристите бе предвидена празнична музикално-артистична програма и много и разнообразни спортни игри и състезания. За веселото настроение се погрижиха самодейците от НЧ „Градище” Своге – танцов състав „Балканче” с ръководител Иван Иванов и певческа група за автентичен фолклор „Китка” с ръководител Снежана Сандова. Музикалното озвучаване през целия ден бе ангажимент на представител от „Арт рок кафе Омбре”.

                S1034399Проведоха се състезания по теглене на въже, скоростно сглобяване на палатки,S1034400 щафетни игри, федербал и др. За победителите имаше и награди. Кулминацията на програмата бе атрактивното представление на 24-годишната Антония Парапанова, която направи изключително сложни акробатични изпълнения върху гърба на коня  Вихър по време на езда. Младата госпожица впечатли невероятно много публиката, която възторжено я аплодираше. След това тя предостави възможност на желаещи да пояздят коня Вихър, като през цялото време ги обучаваше на важни правила при ездата, тъй като тя има 15-годишен опит в работата с коне.

                S1034394След края на програмата от Туристическото дружество бе отправена покана към събралото се множество да опитат от специално приготвения и традиционен за събора курбан. Хората останаха видимо доволни от вкусно приготвената храна. После се отдадоха на сладка почивка под дебелите сенки на дърветата.

                В късния следобед започна разглобяването на палатките и се пристъпи къмS1034374 щателно почистване и уборка на района от отпадъци и замърсяващи природата предмети, които бяха прибрани в специално докаран за това контейнер. Официалната част на събора завърши, но доста от туристите останаха на това прекрасно място до късно вечерта.

              

                Във връзка с успешно проведеното туристическо мероприятие председателят на Туристическо дружество „Искърски пролом” г-н Красимир Петков изказва голямата си благодарност към общинската администрация в лицето на кмета на общината инж. Жоро Цветков,  на ръководството на НЧ „Градище”, на РУП Своге, на РСПБЗН, на ръководството на МБАЛ Своге, на всички фирми и граждани, които се включиха в организацията за провеждането на събора и не на последно място на членовете на Туристическото дружество за оказаните от всички тях помощ, съдействие, финасова подкрепа, личен труд и отделено време, за да може това важно за Своге събитие да се състои. Г-н Петков вярва, че добрата комуникация, съдействието и съпричасността между институциите и обществеността ще бъдат в основата и на следващи значими начинания, които ще доведат до повишаване нивото на туристическия продукт в община Своге.