И в община Своге се състоя честване на международния ден на възрастните хора

CIMG4901На 1 октомври 2014 г. от 11.30 ч. в голямото фоайе на НЧ „Градище 1907” се състоя среща на възрастните хора от всички пенсионерски клубове на територията на община Своге. Водеща на събитието, организирано от Община Своге и НЧ „Градище”,   бе председателят на ХТК „Полет” Людмила Петрова. Тя приветства присъстващите с думите: Първи октомври е обявенCIMG4900 за Международен ден на възрастните хора. На този ден всички ние отдаваме почитта си към хората от третата възраст и техния принос към обществото. Времето, в което живеем, налага необходимостта да обръщаме все по-голямо внимание на възрастните хора между нас. Икономическата криза, ниският прираст на населението, желанието на младите хора да търсят реализация в чужбина водят до постоянна тенденция на застаряване на обществото ни. Все повече са населените места, в които има само възрастни хора. Така, едно от най-големите препятствия, пред което хората от третата възраст са принудени да се изправят, се оказва самотата. Невъзможността, поради конкретно заболяване или недостатъчни доходи, да навестиш приятел или да отвориш дома си за такъв, липсата на човек, с когото да разговаряш и споделяш, са чест техен спътник. Ето кое е провокирало отбелязването на този празник. Днес е ден, в който тук са се събрали възрастни хора от цялата община. Общинската администрация използва днешния повод – денят на възрастните хора, за да засвидетелства уважението си към тях. А сега давам думата за приветствено слово на заместник-кмета  на Общината Ренета Кръстанова:

CIMG4905„Скъпи приятели, ще прочета поздравителния адрес от името на вр.и.д. кмет на община Своге – инж. Георги Петков:

            Уважаеми членове на пенсионерските клубове, скъпи съграждани!      

            Днес отбелязваме Международния ден на възрастните хора. Бих искал да ви поздравя най-сърдечно и да ви пожелая  здраве, сили и още много години, изпълнени с радост и надежди за вас и вашите семейства! За всички вас, независимо от възрастта, животът е изпълнен с много полезни дела и грижи за вашите близки, приятели, съседи. Вашият жизнен опит, мъдрост и търпение  помагат в решаването на най-различни житейски проблеми.

            Клубовете на пенсионерите обединяват  хора, които  организират  разнообразни  социални и културни дейности,   благотворителни инициативи. Мнозина от вас участват в самодейни състави, включват се в творчески изяви на читалищата по места. Вие поддържате традиции, обичаи и празници, които обединяват хората от различни поколения и не позволяват да угасне  животът  във вашите селища. С вашата активност и ентусиазъм вие показвате, че не годините, а духът, вярата и надеждата дават сили и не ви оставят равнодушни към болките на нашето ежедневие.

            Благодаря ви за всичко, което ни давате, за вашата доброта и грижи, за вашата отзивчивост и щедрост!

            Бъдете живи и здрави! Честит празник!”

CIMG4920След това Людмила Петрова прикани присъстващите да се запознаят помежду си, като председателите на пенсионерските клубове от всяко село представят своя клуб и неговите членове, неговата дейност и предпочитания. Изказаха се представители на клубовете от селата Гара Бов, Искрец, Свидня, Реброво, Томпсън, Оплетня и Миланово, като CIMG4930женската певческа група от с. Миланово поздрави присъстващите с няколко изпълнения на автентичен фолклор.

CIMG4932Свои изказвания направиха – Илия Вачев – от името на общинската организация на инвалидите и Райна Божилова – от името на сдружение „Диабет”.

 

 

 

Председателят на свогенския пенсионерски клуб „Доверие” МилкаCIMG4936 Георгиева се изказа последна, като представи подробно широката социална дейност на клуба. Тя прочете пред  аудиторията и стихотворението на Недялко Йорданов „Обръщение” – така актуално за днешните времена.

 

 

 

 

CIMG4941Леля Васка от с. Свидня поздрави всички с едно изпълнение на CIMG4947прочувствена песен за отиващата си младост; председателят на ХТК „Искри” -с.Искрец Снежана Костадинова прочете една своя хумористична миниатюра, написана с типичен шопски диалект, а Петрана Гергова от ХТК „Полет”-Своге прочете три свои авторски стихотворения.  Всички изпълнения впечатлиха и зарадваха публиката и заслужено CIMG4943получиха силни аплодисменти.

 

 

 

 

 

CIMG4889Към събитието бе организирана и импровизирана кулинарна изложба отCIMG4891 представителите на клуб ”Доверие”, сдружение „Диабет” и клуба на с. Миланово. Освен това Община Своге се беше погрижила за богата почерпка на уважилите  събитието хора със  сандвичи и сладки, както и по чаша вино.

 

CIMG4954Забавната част от тържеството започна с традиционната „Бяла роза”, която вдигна на крака цялата зала, като хорото поведе Виолета Петрова от клуб „Доверие”. Последваха още много танци и песни, придружени с от весело, по весело настроение.

 

 

Важно е да се знае, че Община Своге кандидатства от миналата година и е включена в проект „Обществена трапезария”, който от 1-ви октомври подновява дейността си – за възрастните хора с ниски доходи, за хора с увреждания или социално слаби граждани се предоставя безплатен обяд – супа и основно ястие – всеки ден. Потребителите, които ползват тази услуга са 121. Предвижда се от 2015 г. услугата „Обществена трапезария” да е целогодишна. Община Своге е поела още една услуга към нуждаещите се възрастни хора или такива с увреждания – „Социален патронаж”, който включва доставяне на храна по домовете, като обслужваните хора заплащат само стойността на продуктите и минимални режийни. Всичко останало се поема от Общината.

И накрая за обобщение – на този ден, 1-ви октомври, всички ние отдаваме почитта си към хората от третата възраст и техния принос към обществото. Уважението към възрастния човек е мерило за културата и мъдростта на едно общество.

Възхищаваме се на техния достоен живот, на желанието да поддържат  традициите и да възпитават децата ни в истинските семейни ценности, в духа на родолюбието.

В празничния ден ги поздравяваме и искрено и сърдечно им желаем здраве и дълголетие. Пожелаваме им да продължават да творят и създават красота, която да предават на идните поколения, чрез силата на техния неостаряващ, вечно млад дух!