Празници на Искърското дефиле – обзор

АФИШОт 3 до 5 юни 2015 г. Своге беше домакин на традиционния фестивал „Искър пее и танцува”, в който участваха самодейци от трите общини, разположени по дефилето на река Искър – Нови Искър, Своге и Мездра. Фестивалът се проведе в рамките на три дни, изпълнени с много и различни по характер събития.

 

На 3 юни от 18.30 ч. на централния площад се проведе състезание между клубовете по народни танци от трите общини под мотото „Надиграй ме”.

кмета откриваСъбитието бе открито от кмета на община Своге инж. Жоро Цветков, който пожела на всички успешно представяне и много настроение.

Регламентът изискваше надиграването да се състои от три етапа – І етап – представяне на клубовете с по едно хоро от региона на съответната община, с продължителност около 3 мин., ІІ етап – изпълнение на две хора, едно след  друго, от регион по избор, с обща продължителност на двете хора от 6 мин. и ІІІ етап – надиграване  по двойки – „ръченица“ – тракийска и шопска, като всеки ръководител на клуб трябваше да излъчи по две двойки за участие в надиграването. Едната двойка да играежури шопска ръченица, а другата – тракийска ръченица, и двете с продължителност по 2 мин.

Журито, в състав – Стоян Стоянов, Георги Жеков и Антония Димова, оценяваше изпълненията по автентичност, вярно изпълнение, стил и характер на хората, а също и по артистичност и настроение на танцьорите. Оценяването беше по десетобалната система – клубовете получили най-много точки заеха 1,2, и 3 място.

голем меракВ края на състезанието на първо място се класира клубът за народни танци „Голем мерак” от Своге, с ръководител Тошко Тодоров. Второто място бе отредено за клуб „Искърци” от  Нови Искър, с ръководителголем мерак с кмета Нели Гаганелова, а третото място зае клубът от Мездра „Хорце, винце и още нещо”, с ръководител Мирослав Аспарухов.

Наградите на победителите, купи и грамоти, бяха връчени лично от кмета на община Своге инж. Жоро Цветков.

мажореткиНа 4 юни от 19.00 ч., отново на площада, на открита сцена, се състоя ха сегаконцерт на самодейците от трите общини – певчески и танцови състави. НЧ „Градище 1907” се представи с изпълнения на двата мажоретни състава, с ръководител Невяна Кирилова, детска танцова формация „Ха, сега!”, с ръководител Тошко Тодоров и хор „Сезони”, с ръководител Юлия Дикова. хор сезони

журналистиНа 5 юни програмата на фестивала беше изключително разнообразна. От 15.30 ч. в Арт Рок Кафе „Омбре” се състоя среща на журналисти от трите общини. От община Мездра присъства г-н Мирослав Гетов – ст.експерт „Медийно обслужване” и редактор на вестник „Мездра 21 век”. От Своге срещата уважиха г-н Никола Николов, г-жа Цвета Порязова и г-жа Людмила Петрова. Всеки един от тях разказа за своята работа като журналист, а накрая  си размениха контакти.

Тази среща преля в следващата, обявена за 16.00 ч., а именно среща на творци от трителит. среща общини, проведена под мотото „Дефилето ни е вдъхновение”. Групата от Мездра бе водена от Светла Дамяновска – гл.експерт „Култура, културно наследство и художествена галерия”, също така поет и художник. Представителите на Нови Искър бяха съпровождани от Нели Мирчева – ст. експерт „Култура”. Творците от нашата община бяха в две групи – от клуб „Искри”-Искрец и от клуб „Полет”-Своге.  Най-напред свои произведения четоха авторите от Мездра. След тях, за първи път на такъв форум, се представиха деца-творци – третокласниците деца четатот Нови Искър. Те прочетоха свои приказки, с които са участвали в различни конкурси. След това задаваха въпроси на по-възрастните автори. Людмила Петрова, като модератор на срещата, представи всяка група с откъс от произведение, което описва съответното населено място. Гостите бяха особено впечатлени от стихотворението „Влак” на Александър Вутимски, което тематично подхожда и на трите общини, защото те са свързани, освен с реката – и с железопътната линия. Накрая тя подари на всички, от името на НЧ „Градище 1907” и на Община Своге, по един сборник  „От съводие е твойто име””, създаден, по случай  50-годишния юбилея на нашия град.карикатури

По време на срещата беше представена и гостуващата от „Дома на хумора и сатирата” в Габрово подбрана колекция български карикатури на автори от ХХ и ХХІ век.   Изложбата „Българска илия бешковкарикатура – класици и съвременници ХХ-ХХІ век” представя  16 забележителни майстори на българската карикатура и е своеобразен визуален разказ за авторите и тяхното време, както и за вълненията им, оставени на платното. В колекцията бяха включени и няколко сатирични издания, вестници и списания, от фонда на ДХС.

трите отбораСъщия ден от 15.30 ч. на градския стадион в Своге се проведе футболна среща на малки вратички между детските отбори на трите общини. Регламентът изискваше игра „всеки срещу всеки”, като мачовете бяха от две полувремена от по 15 мин.своге капитан Най-напред играха отборите на Зверино (като представители на община Мездра) и Негован (от община Нови Искър). Срещата завърши с резултат 5:1 за Негован. Вторият мач беше между отборите на Зверино и Своге и завърши с резултат 6:0 за Своге. своге отборТретият мач, между отборите на Своге и Негован, завърши при резултат 4:1 за Своге. Таканегован Своге се класира на първо мястто, на второто застана Негован, а на третото – Зверино. Купите и медалите бяха връчени от кмета на община Своге инж. Жоро Цветков, който проследи мачовете отначало докрай и поздрави звериномалките футболисти за техния талант и прекрасна игра.

 

 

 

 

 

кръгла маса свогеОт 18.00 ч. в лекционната зала на НЧ „Градище 1907” се проведе кръгла маса на тема „Фолклор и културно наследство по Искърското дефиле”. В нея взеха участие представители от трите общини, както и от НБУ. От община Нови Искър присъстваха Нели Мирчева – ст.експерт „Култура” и Станислав Михайлов – гл.архитект. Представителите на община Мездра бяха Светла Дамяновска – гл.експерт „Култура, културно наследство и художествена галерия”, Анета Гергова – гл. архитект, Георги кръгла маса мездраВалентинов – заместник-кмет и Мирослав Гетов – ст.експерт „Медийно обслужване”. От Нов Български Университет гости бяха главен асистент доктор Маргарита Кръстева, главен асистент доктор Владимир Димитров и Велин Киров – студент. Домакините от  Своге бяха представени от кмета на общината инж. Жоро Цветков, заместник-кмета Ренета Кръстанова и секретаря Мая Ташунова. Г-н Станислав Михайлов започна пръв своята презентация на всички културно-исторически и туристически обекти на територията на община Нови Искър. След него г-жа Мая Ташунова представи забележителностите на община Своге, а последна говори г-жа Светла Дамяновска за община нбуМездра. Д-р Владимир Димитров и д-р Маргарита Кръстева от НБУ представиха свои проучвания за културното и фолклорното наследство по поречието на река Искър, а студентът Велин Киров направи обширна презентация на архитектурата и строителството по нашите земи – от Средновековието до днес.

 

Фестивалът, завършил с пожеланието до нова среща догодина, се радваше през цялото време на признанието на всички гости за перфектната организация и широко гостоприемство от страна на домакините от администрацията на Община Своге, както и служителите от НЧ „Градище 1907”.