Хроника на празничните събития, по случай „Петровден 2015”, организирани от Община Своге и НЧ „Градище 1907”

Велопоход - 1На 28 юни 2015 г., в чест на празника на града, бе проведен велопоход, иницииран от велосдружение „Велокрация“, с подкрепата на Община Своге, която беше осигурила сандвичи и сладкиши за участниците. Велопоходът стартира от централния площад на гр.Своге в неделната утрин от 9:30, като маршрутът бе – гр.Своге-с.Искрец-с.Добърчин-гр.Своге (през махала “Домишлярете”). Изминатото разстояниеВелопоход - 2 бе около 17 км, а общата сумарна положителна денивелация – около 400 метра. В похода взеха участие 20 души от всички възрасти, като присъствието на хора от София бе равно на това от Велопоход - ОмбреСвоге – по 10 човека. Част от групата продължи похода, като направи и маршрута гр.Своге-с.Желен-гр.Своге (през кв. „Дренов”). След колоезденето групата се събра в АртРок Кафе, като на срещата се обсъдиха бъдещи съвместни карания и маршрути за обхождане. Повече информация за дейността на велосдружение „Велокрация“ може да намерите на сайта на велосдружението – http://www.velocracia.com или във Фейсбук страницата на сдружението.

 

Малки мажореткиНа 29 юни 2015 г. от 17.30 ч. на централния площад в Своге се проведе официалното откриване на празниците, посветени на „Петровден 2015”.

Началото бе поставено от малките мажоретки от НЧ отец Стефан„Градище 1907”, с ръководител Невяна Кирилова. След техния танц започна тържествения водосвет, извършен от отец Стефан от Батулийския манастир „Св. Николай Чудотворец”. Той освети и благослови знамената пред читалището и пожела мир и благоденствие на всички, като отправи молитва към светите равноапостоли Петър и Павел да продължават да бдят над града.

Вдигане на българското знамеПод звуците на националния химн, изсвирен от Духова музика Ботевград, кметът на община Своге инж. Жоро Цветков издигна българския трикольор, а Габриела Конева и  Мила Пейова от мажоретния състав издигнаха съответно знамената на обединена Европа и на община Своге.

 

 

 

 

 

 

Мая - откриванеСлед тази церемония секретарят на община Своге г-жа Мая Ташунова произнесе тържествено слово, с което обяви празниците за открити. Думата за поздравление бе дадена и на кмета на общината инж. ЖороКмета - откриване Цветков, който каза: „Уважаеми дами и господа, скъпи съграждани! Добре дошли на откриването на празниците на град Своге! Днес, 29 юни – денят на светите равноапостоли Петър и Павел, е храмовият празник на нашата църква и ден на град Своге. Днес е началото и на поредица от разнообразни събития, посветени на празника на града, които ще завършат в неделя с традиционния събор. През тази седмица вие ще имате удоволствието да се насладите на изкуството на нашите самодейци, на гостуващи артисти, на известни музикални състави. Празниците на града внасят много оживление и разнообразие в нашето ежедневие, обогатяват културния живот на общината. Те са повод за срещи на роднини и приятели, за посещение на гости от други краища на страната. Всички ние имаме нужда от човешко общуване, топлина и повече празници в живота си. Големи мажореткиПожелавам на всички вас добро настроение, весело прекарване и участие в празничните изяви! На вас и вашите семейства – много здраве, радост, успехи и благополучие! Честит празник!”

Последва танц и на големия мажоретен състав, след който гражданите на Своге имаха възможността да се насладят на чудесните изпълнения на Духова музика Ботевград, с ръководител Иванка Савова.

 

Изложба - картиниНа 29 юни 2015 г. от 18.30 ч. ХТК „Полет” към читалище „Градище” проведе своето празнично месечно събитие, което се състоя в две части – изложба на картини на художничката Силвия Николова и литературна среща на творци от различни поколения под мотото „За Своге”.

Изложбата бе открита от секретаря на НЧ „Градище 1907” Аделина Ангелова, която каза в приветственотоАделина и Силвия Николова си слово: „Скъпи приятели, добре дошли на поредната творческа среща! Този път тя е в рамките на отбелязването на празниците на град Своге „Петровден 2015 година”. Верни на традицията, започваме с нашия гостуващ художник – Силвия Николова. Тя е човек, свързан с нашето читалище – водила е курсове  по дизайн и реклама. Художникът е нещо много тайнствено: от една страна събира и усвоява информацията, за да развие себе си, а от друга – изобразява този обогатен свой свят, за да го видят и да му се насладят и другите. Никой не може да каже точно как от жизнения материал той прави своята картина. Дори в най-обикновените неща художниците като Силвия намират интересни хрумвания. Тя много смело експериментира със сюжети, багри и различни стилове. Въздействието на цялата композиция пред нас е много силно.  Но по-добре да дам думата на самата Силвия  да се представи…”.

Силвия НиколоваСилвия Николова благодари на публиката за присъствието и разказа, че започва да рисува още от предучилищна възраст. Първата й награда е в 3-ти клас, когато я награждават за рисунка на асфалт. Приета е и завършва Художествената гимназия с отличен. След това работи като завеждащ рекламата в „Пирин“, главен експерт  по рекламна дейност в „Мултиарт“. После основава своя рекламна фирма „CHARM”. Десет години се занимава с рекламата на курортен комплекс „Албена”, както и рекламните кампании на „Ривиера”-Златни пясъци. Работила е за рекламата на олио „Плевен”, олио „Добрич”, завод „Калиакра”, Пиринско пиво и др. Понастоящем се занимава с интериорен дизайн и живопис. Пише и поезия.

След изложбата започна литературната среща на творците от община Своге. Водещата наЛюси Петрова събитието Людмила Петрова, председател на ХТК „Полет”, въведе присъстващите в темата „За Своге”, прочитайки едно стихотворение на Никола Николов, посветено на града ни и публикувано още през далечната 1964 г. във вестник „Софийска правда”. След това тя даде думата на художничката Силвия Николова да представи себе си и като Петрана Гертовапоетеса. Силвия прочете свои стихове и на въпроса, зададен й от водещата откъде черпи идеите си, отговори, че на всеки творец талантът е даден от Бога. След нея свои стихове, посветени на Своге, прочетоха Ася Палева, Петрана Гергова и Людмила Петрова. Никола Николов поздрави всички със своето стихотворение „Старите жени”, написано през 1965 г..

На срещата присъстваха и ученици от СОУ „Иван Вазов”, заедно с тяхната учителка поНикола Николов и ученици български език и литература г-жа Анета Терзийска. Те също взеха участие, като задаваха въпроси на по-възрастните творци. Тези въпроси се задаваха на принципа на играта „истина или Анета Терзийска и учениципредизвикателство”. Така млади и възрастни отговаряха на въпроси, свързани с литературата, с начина на писане и с творческия процес, както и с търсене на оригинални рими по зададена дума.

Писателят, с корени от с. Искрец, Георги Милев, автор на 4 книги и много разкази, голяма част от които – криминални, бе поканен от Людмила Петрова да гостува на ХТК „Полет” в края на месец септември, когато ще представи своя книга. Срещата завърши с обещанието това да се осъществи.

 

танц - бяло, зелено, червено

 

На 1 юли 2015 г. от 17.30 ч. в големия салон на НЧ танц с чадъри„Градище 1907” се състоя годишният концерт на детските школи по гимнастика и модерен балет към читалището, ръководени от Силвия Маринкова. Малките участници демонстрираха наученото през сезона 2014/2015 г., като накараха публиката да изпадне в умиление от възможностите им на тази крехка възраст. Участие в концерта взеха и детскиХа, сега танцов състав за народни танци „Ха, сега!”, с ръководител Тошко Шоко бон-бонТодоров, детска вокална група „Шоко бон-бон”, с ръководител Юлия Дикова, детската секция към любителски театър „Асорти”, с ръководител Мариета Любенова и детска вокална група за народно пеене “Славейче”, с ръководител Костадин Джигошев. В края на концерта, на фона на отправените към децата бурни аплодисменти, секретарят на община Своге Мая Ташунова поднесеМая и Силвия Маринкова поздравления и изказа своята благодарност към Силвия Маринкова за детска театрална трупаположения труд през сезона и за прекрасните резултати, демонстрирани от малките гимнастички и балеринки. Цветя и поздравления от името на майките поднесе г-жа Евгения Вълкова, която е и член на настоятелството на НЧ „Градище 1907”. Силвия Маринкова благодари от сърце и заяви, че работата с децата й е донесла голямо удовлетворение и увереност, че Своге продължава да ражда таланти.

ЯстияНа 2 юли 2015 г. от 11.30 ч. в голямото фоайе на НЧ „Градище 1907” се проведе кулинарна изложба-състезание на пенсионерските клубове от община Своге, под надслов „Да опитаме от вкусните ястия на баба!”. Официални гости на събитието бяха кметът на Мая, Рени и кметаобщина Своге инж. Жоро Цветков, заместник-кметът Ренета Кръстанова и секретарят на общината Мая Ташунова. журиСпециално жури в състав Искра Кирова, Даниела Гочева, Галинка Николова и Милка Георгиева трябваше да определи победителите в кулинарното състезание. Докато журито опитваше от представените  ястия, публиката се наслади на кратка музикално-хор Сезониартистична програма, в която взеха участие малките дечица от детската градина в кв. „Дренов” и хор „Сезони” към читалище „Градище”, с ръководител Юлия Дикова. Дядо вади ряпа - с момичеДецата рецитираха стихове, посветени на Своге, а след това представиха модерна версия на приказката „Дядо вади ряпа”, която накара публиката да ахне от възхищение пред техния артистичен талант. Хор „Сезони” изпълни акапелно китка от обработени популярни македонски песни. Така се осъществи своеобразна среща на Дядо вади ряпа - с момчепоколенията – един път в сферата на изкуството и втори път – в сфератаЛюси - мултимедия на кулинарията – бабите готвят, внуците хапват. След програмата водещата на събитието Людмила Петрова представи на публиката мултимедийно видео със словесни бисери на тема кулинария и диалог между баби и внуци. Проведе се и забавна викторина с весели въпроси и към малките, и към големите, като Кметът награждава клуб Довериеотговорилите най-бързо получиха награди. Кметът на общинатаКметът награждава Янка Иванова инж. Жоро Цветков раздаде награди на представителите на пенсионерските клубове от с. Реброво, с. Искрец и с. Бов, както и на клуб „Доверие” от Своге, членовете на който бяха донесли повечето ястия. Накрая журито обяви победителите от конкурса. На трето място се класира солената торта на Деси, второто място бе отредено за вкусната детска градина - Дреновбаница на Елена Стоянова, а първото място зае качамакът на Янка Иванова. И трите дами бяха наградени от кмета инж. Жоро Цветков. Награда получиха и децата от детската градина в кв. „Дренов” за тяхното усърдие и всеотдайност.

 

 

Муха у тупан - 1На 3 юли 2015 г. от 19.30 ч. в големия салон на НЧМуха у тупан - 2 „Градище 1907” се игра за втори път театралната постановка „Муха у тупан” на Боян Папазов. Постановката, наречена „смешавица”, беше представена на уникален граовски диалект и наистина  публиката се оказа поканена на смехотерапия, както бе отбелязано на афиша. Талантливите актьори демонстрираха за пореден път блестяща игра под режисурата на Мариета Любенова.

На 4 юли 2015 г. от 10.00 ч. започна ежегодният фестивал на любителското творчество „Огньове в дефилето”, в който взеха участие самодейци от община Своге, както и от  Сливница и Костинброд.

Мая открива Огньове в дефилетоСекретарят на Община Своге Мая Ташунова откри фестивала като пожела на всички участници успешно представяне, а на гражданите – весело празнично настроение: “УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ НА ОБЩИНА СВОГЕ, СКЪПИ САМОДЕЙЦИ И ГОСТИ, ДОБРЕ ДОШЛИ НА ТЪРЖЕСТВАТА, ПОСВЕТЕНИ НА ПРАЗНИКА НА ГРАД СВОГЕ – „ПЕТРОВДЕН 2015“  И  СЕДМИЯ ФЕСТИВАЛ НА  ЛЮБИТЕЛСКОТО  ТВОРЧЕСТВО – „ОГНЬОВЕ В ДЕФИЛЕТО”, ОРГАНИЗИРАН ОТ ОБЩИНА СВОГЕ И НЧ „ГРАДИЩЕ 1907”/ ПОД ПАТРОНАЖА НА КМЕТА НА ОБЩИНАТА ИНЖ. ЖОРО ЦВЕТКОВ/. Като огромна разтворена книга е онова място в Стара планина, където река Искър разсича на две гигантската й снага. Едната страница е полегнала на изток, а другата  на запад, нашарени от скокливи потоци и островърхи канари. Криволичещите пътеки и разхвърляните по ридовете „държави” на балканджиите приличат на древно писмо, сътворено от незнаен летописец. Руините на стари градища крият в темелите си върхове от копия и запустели манастири протягат ръждиви кръстове към опразненото от Бога небе. Тук всеки камък e едно ехо, долетяло от миналото, една дума в редовете на разказите, които всеки е написал за този край. Вече шест дни ние, жителите на този възхитителен град, отбелязваме с различни инициативи празника на Своге – Петровден. Денят на нашия град е свързан с храмовия празник-  на „Св.равноапостоли Петър и Павел“, които вече 82 години закрилят родното ни място и са един от неговите символи. В традиционния календар Петровден е свързан с настъпването на лятото, със селскостопанската работа. Но това е и един от най-почитаните в района дни, в който свогенци се събират с приятели и роднини  на раздумка и забавление. През годините Община Своге  и читалище „Градище 1907” са били обединително звено за читалищата от общината. И тази година те събират всички самодейци, за да се надиграят , надпеят и да се веселят заедно на ПЕТРОВДЕН. В днешният ден ще се насладим на самодейният дух, големият патос и нестихващ ентусиазъм на тези талантливи и всеотдайни хора от Свогенска община и ще приветстваме с добре дошли нашите гости от гр. Костинброд и гр. Сливница. Всички те ще отправят своят поздрав към Вас с витите хора и кръшните песни. ОБЯВЯВАМ НАЧАЛОТО НА СЕДМИЯ ФЕСТИВАЛ НА  ЛЮБИТЕЛСКОТО  ТВОРЧЕСТВО – „ОГНЬОВЕ В ДЕФИЛЕТО”. На всички участници пожелавам успех, а на гражданите на Община Своге и нейните гости – приятни мигове и весело настроение !

НЧ „Градище 1907” се представи с двата мажоретни състава, с ръководител НевянаМажоретки - 2 Кирилова, детски танцов състав „Ха, сега!”, с ръководител Тошко Тодоров, танцов състав „Голем мерак”, с ръководител Тошко Тодоров, хор „Сезони”, с Голем меракръководител Юлия Дикова, детска школа по гимнастика и модерен балет, с ръководител Силвия Маринкова, детска група за народно пеене Ха, сега - Огньове в дефилета„Славейче”, с ръководител Костадин Джигошев и фолклорна група „Китка”, с ръководител Снежана Сандова.

От община Своге участваха самодейци от селата Искрец, Церово, Реброво, Бов, Лакатник, Миланово, Томпсън и Габровница. Фестивалът протече при голям интерес от страна на публиката и завърши към 14.30 ч.

Школа по керамика - афиш

 

 

Пред читалището бе представена изложба на произведенията на школата по керамика, ръководенаКерамика - експонати от Даниела Петрова. В нея участват и деца, и възрастни. Всеки един от тях беше изработил по няколко експоната, демонстрирайки завидни умения за боравене с глината. Даниела Петрова заяви, че се гордее със своите ученици и се радва, че този отколешен български занаят привлича все повече желаещи да се докоснат до него.

 

 

 

 

 

 

 

Шахмат - децаНа 4 юли от 10.00 ч. се проведе и станалият вече традиционен Шахмат - мъжепразничен шахматен турнир. Състезателните категории бяха три – за момичета, момчета и мъже. Участие взеха общо 20 човека. В 15.00 ч., след оспорвана надпревара, съдията Славчо Митров, дългогодишен треньор по шахмат, обяви резултатите, а секретарят на НЧ „Градище 1907” Аделина Ангелова награди  победителите: при момичетата – І Шахмат - момиче - наградамясто – София Николова, ІІ място – АлександраБожидар Палев - І място Василева; при момчетата – І място – Божидар Палев, ІІ място – Даниел Ангелов, ІІІ място – Илиян Илиев; при мъжете – І място – Марио Вутов, ІІ място – Бисер Вутов, ІІІ място – Калин Нанчев и Даниел Григоров. Класиралите се на първите три места получиха купи и грамоти, всички останали получиха грамоти.

 

 

Футболисти от трите отбораНа 4 юли от 10.15 ч. на изкуствения терен на Градския стадион започна футболният турнир за преходната купа „50 години град Своге” между 12 аматьорски отбора. Отборите бяха разпределени в три групи по четири и играха на принципа 5+1.

 

 

1 група

„Миньор Томпсън” – Томпсън

„Лозенец ол старс” – София

ФК „Годеч” – Годеч

„Нови Искър” – Нови Искър

2 група

ФК „Диарем” – Лакатник

„Своге бойс” – Своге

„Рефреш” – Своге

„Релакс” – Своге

3 група

„Церово” – Церово

ФК „Фалит” – Своге

„Аутсайдерите” – Своге

„Лошо ми е” – Свидня

Мач - финалСрещите се проведоха в рамките на два дни, като на 5 юли от 18.00 ч. се игра финалът  между отборите „Релакс” и „Нови Искър”. Мачът се състоя от две полувремена от по 20  минути и доведе до резултат 0:0. Това наложи изпълнението на дузпи, за да бъде излъчен победител. След няколко минути свръхадреналин „Релакс”-Своге спечели срещу „Нови Искър” с 4:3.

 

Купа за капитана на РелаксВ 18.50 ч. започна награждаването на класиралите се на първите три места отбори. Купите и медалите връчи кметът на община Своге инж. Жоро Цветков. На трето място застана ФК „Годеч”, втори се класира „Нови Искър”, а първото място зае „Релакс”-Своге. Купите и медалитеКупи получиха и играчите в категориите: най-добър вратар – Георги Славков от „Релакс”, най-добър играч – Любомир Любомиров от „Рефреш” и Кмета с победителитеголмайстор на турнира – Марио Симеонов от „Нови Искър”.

 

Съдия на срещата беше Красимир Гергов, който връчи и парични награди на победителите, а главен организатор на турнира – Георги Ангелов.

 

 

На 4 юли от 19.30 ч. започна празничният концерт с участието на Ненчо Балабанов, Йоана Драгнева и Арт Рок Кафе Бенд.

Празнична реч на кметаПреди това кметът на община Своге инж. Жоро Цветков произнесе празничното си слово, с което се обърна към жителите на града: “Уважаеми дами и господа, празниците на град Своге ни събират за пореден път, за да отбележим по своя традиционен начин „Петровден” – един от най-почитаните летни празници в обичаите на българския народ. Това е църковният празник, който в източноправославния календар е посветен на светите равноапостоли Петър и Павел, наричани още „стълбове на православната вяра“. Народът ни свързва този празник с жътвата, с младите животни и първите плодове – ябълки-петровки, както и с големите Петровски събори по села и градове.

За развитието на града ни и за неговото благополучие сме вложили много усилия, идеи и ентусиазъм. Стремим се да го направим още по-чист, красив и благоустроен, с повече възможности за работа, почивка, спорт и културни изяви. И през тази година продължаваме да работим по големи проекти, които не само променят облика на Своге и променят към добро жизнената ни среда за години напред, но които чертаят бъдещето на нас и на нашите деца.

 Ние обичаме Своге и уважаваме труда на хората, вложен в неговото изграждане. Тук минава животът на много поколения и всяко управление трябва да остави своята добра следа в историята на града. Аз като кмет съм поел своята отговорност и съм приел това като основен управленски принцип.

Бих искал да ви уверя, че ръководството на Община Своге и цялата администрация работят за подобряване условията за образование, социални услуги, транспорт. Търсим активно перспективи за развитие на бизнеса, туризма, селското стопанство.

Днес всички ние сме се събрали тук, развълнувани от радостта и емоциите от празничните събития, обединени от надежди и желания да продължим развитието на Своге по европейския му път.

Празничната ни програма тази година е наситена с много пъстри изяви. Надявам се, че през изминалите дни те ви са доставили истинско удоволствие и много настроение. Тази вечер и през утрешния ден, с нашите гости-изпълнители сме подготвили още вълнуващи мигове, на които, вярвам в това, ще се насладите с удоволствие и радост.

Скъпи съграждани, поздравявам ви по случай празника на град Своге! Желая ви много радост, семейно щастие и успехи!”

Официални гости бяха и кметът на община Ступава, Словакия, г-н Роман Марош, заедно с Кмета на Ступаваделегация от общинската администрация. Кметът на Ступава поздрави гражданите на Своге, по случай празника, на чист български език, след което  произнесе кратко приветствено слово на словашки.

Последва награждаване от кмета на общината инж. Жоро Цветков на изявени личности от Своге за техните професионални успехи в различни области.

Наградени бяха лекарите д-р Мариана Александрова-Драгиева – началник на вътрешно отделение в „МБАЛ-Своге”, д-р Светослав Йотов – началник на хирургично отделение и д-р Николай Панайотов – началник на гинекологично отделение – за висок професионализъм  и грижи за здравето на жителите на община Своге. Поради тяхното отсъствие, наградите им взе управителят на МБАЛ Своге д-р Любица Томчева. Награди получиха и служителите от администрацията на Община Своге Кметът награждава заслужили хораРенета Кръстанова – заместник-кмет на Община Своге – за постигнати резултати в разработване и реализация на проекти в социалната сфера, инж. Елза Георгиева – директор на Дирекция  „Хуманитарни дейности и ГРАО” – за подобряване системата на  административно обслужване на гражданите от Община Своге и Вилянка Петрова – служител в Община Своге – за дългогодишна успешна работа в системата на Общинската администрация. Кметът награди и учителите Соня Маринкова – преподавател по български език и литература в ОУ „Васил Левски”–с. Церово – за успешна работа като преподавател и високи постижения на ученици в обучението  по български език и литература, Ваня  Петкова – учител в СОУ „Иван Вазов” – за  творчески изяви и участие в културния живот на Своге и успешна учебно-възпитателна работа,  Красимира Пешова – учител в СОУ „Иван Вазов” – за успешни творчески изяви като ръководител на театрален състав и активно участие в цялостната дейност на СОУ „Иван Вазов”, Цветана Исаева – преподавател по български език и литература в СОУ „Иван Вазов” – за дългогодишна успешна учебно-възпитателна дейност като преподавател по български език и литература, Светла Христова – помощник-директор на СОУ „Иван Вазов” – за дългогодишна  успешна  работа  като преподавател по история и  активно участие в управлението на училището, Анатоли Йорданов – учител по история и цивилизация в ПГ „Велизар Пеев” – за дългогодишна успешна учебно-възпитателна дейност като преподавател в гр. Своге. Наградени бяха и изявени дейци на културата – Невяна Кирилова – за активна творческа дейност в читалище „Градище 1907” и високи постижения като ръководител на мажоретните състави и школата по изобразително изкуство и Людмила Петрова – за активна обществена  дейност, за реализация на  идеи и  проекти в дейността на НЧ „Градище 1907” и културния живот на община Своге. Награда получи и Славчо  Митров – за принос в развитието на шахмата

Ненчо БалабановСлед официалната част започна и очакваният концерт. Йоана ДрагневаНай-напред на сцената излезе звездата от „Като две капки вода” Ненчо Балабанов, станал особено популярен със скечовете си с образа на премиера Бойко Борисов. След него няколко песни изпя певицата, представяла страната ни на конкурса „Евровизия” Йоана Драгнева. За публиката пя и Ненчо Балабанов. След изпълненията им те се снимаха с много хора на площада.

 

 

Арт Рок Кафе Бенд - фурорДойде редът и на дългоочаквания концерт на Арт рок Кафе бенд - 2свогенската група Арт Рок Кафе Бенд. Младите хора буквално взривиха публиката с прекрасните си изпълнения. Концертът премина при небивал успех и накара свогенци да се гордеят със своите талантливи музиканти.

 

 

 

Люлки и батутиНа 5 юли (неделя) беше съборът на града, който по традиция преминаваХоро - 2 в гостуване, хапване, пийване и народно веселие. Центърът от седмица преди това беше изпълнен с люлки, батути, стрелбища, захарен памук, понички и всякакви други лакомства и забавления. Децата се веселяха с пълна сила.

 

ББерковската духова музикаВ 19.00 ч. започна концертът на Берковската духова музика. Професионални музиканти, перфектно озвучаване и любими български ритми – какво му трябва повече на човек, за да се хване на хорото. Площадът беше пълен с хора, всеки един дошъл даРумяна Попова сподели веселието със своите съграждани и гости.

Дойде ред и на концерта на изпълнителката на македонски песни – Румяна Попова. Тя започна с Заря„Йовано, Йованке” и веднага прикова вниманието на публиката със своя мек и приятен тембър и безупречен стил. После слезе от сцената и пя между хората.

Градусът на настроението се вдигна в очакване на кулминацията на вечерта и тя не закъсня. Грандиозна заря озари небето над Своге и ознаменува края на празничните дни.

 

 

Жителите на града изказаха своята благодарност към Община Своге и НЧ „Градище 1907” за перфектно организираните празници, както и персонално към кмета на общината инж. Жоро Цветков.