С тържествено честване бе отбелязана 100-годишнината от поставянето на военния паметник в село Лакатник

CIMG7435На 11 юли 2015 г. в село Лакатник се състоя тържествена церемония поCIMG7455 отбелязването на 100 години от поставянето на военния паметник, в чест на загиналите местни жители, участвали в Балканската и Междусъюзническата войни. Събитието беше организирано от инициативен комитет от Лакатник и Община Своге.

Точно в 20.00 ч. ротите от военно формирование 42600-Мусачево се CIMG7449построиха за участие в тържествената заря-проверка. Представителният духов оркестър на  Сухопътните войски от Горна Баня, с диригент майор Анатолий Димитров, изсвири „Срещен марш” и командващият проверката капитан Христо Иванов рапортува на приемащия майор Валентин Първанов, че ротите са построени.

 

 

CIMG7476Секретарят на Община Своге Мая Ташунова откри тържеството с думите: „Уважаеми жители на село Лакатник, уважаеми гости, неведнъж сме минавали в забързаното си ежедневие умислени, вглъбени в собствените си грижи през площада, на който сме сега. Неведнъж сме хвърляли разсеян поглед встрани. Но колко пъти сме спирали пред този паметник и сме чели имената, изписани върху него? Замисляли ли сме се кои са тези мъже и защо предците ни са им отдали чест, издигайки този мемориал? След Освобождението за 60 години България води пет войни. В тях загиват около двеста хиляди български воини. Около половин милион са ранени, осакатени и безследно изчезнали. След всяка война България гради нови и нови паметници, чрез които потомците изразяват своята почит и благодарност към тях. Лакащани са били част от Първа пехотна софийска дивизия, по-известна като Желязната или Шопската. Тя е сред най-славните ни войскови части. Безстрашието, юначеството и саможертвата й са легендарни. Желязната дивизия участва във всички освободителни и обединителни войни на България – печели кървави битки с турците при Люлебургаз, Бунархисар, Чаталджа, със сърбите при Ниш, с гърците по поречието на река Струма, с румънците при Тутракан, с руснаците при Кубадин. Днес сме събрани на място, което пази имената на падналите герои. Годините не ги заличиха, а времето не изтри спомена. Тези имена, изписани на паметника, са ярък пример за себеотрицание в името на България, за патриотизъм и неподправено родолюбие, заплатено с цената на живота. 100 години след поставянето на този мемориал, отдаваме чест на славните герои”. CIMG7478

След речта си Мая Ташунова представи официалните гости на тържеството – инж. Жоро Цветков – кмет на община Своге, г-жа Ренета Кръстанова – заместник-кмет,  полковник Георги Петков – началник на Централното военно окръжие, полковник Цанко Цанков – от Сдружение на офицерите от резерва и запаса „Клуб 199”, представители на Съюза на CIMG7484офицерите и сержантите от резерва и запаса, представители на Съюза на ветераните от войните в България, кметове на населени места от община Своге, общински съветници и служители от общинската администрация.

Последва заупокойна молитва за загиналите герои, отслужена от свещеник Стефан Стойчев.

Приветствено слово поднесе кметският наместник на с. Лакатник – г-жа Лорета Димитрова: „Уважаеми гости, приятели, скъпи лакащани, днес е ден на преклонение пред подвига на загиналите във войните герои от Лакатник. Днес сме тук, за да отдадем почит иCIMG7488 да кажем с гордост, че сме техни потомци. Едно малко балканско село – Лакатник, но какви герои! 66 свидни жертви, отдали младостта и живота си, оставили костите си по знайни и незнайни бойни полета. Наш дълг е да съхраним в паметта си спомена за тях, за да бъдем силни и да живеем достойно. 100 години след издигането на този паметник от нашите предци, ние продължаваме делото им. И затова днес прекланяме глави пред подвига на героите ни. Поклон! Дълбок поклон! Позволете ми да използвам случая да благодаря на ръководството на Община Своге, че ни помогна за честването на 100-годишнината. За нас е чест и гордост, че имаме възможност по такъв достоен начин да преклоним глави пред саможертвата на нашите герои”.

CIMG7490Поздравително слово произнесе и кметът на община Своге – инж. Жоро Цветков: „Уважаеми жители на село Лакатник, уважаеми гости, с голямо вълнение участваме в днешното тържество, посветено на 100-годишнината от откриването на паметника на загиналите в Балканската и Междусъюзническата войни. В нашата община, както и в цяла България има много такива скромни паметници, строени обикновено с доброволния труд и средства на нашите предци. Те са направили всичко, за да не се забравя подвигът на българските воини, загинали за свободата на отечеството ни. Имената им са тук, пред нас – обикновени трудови хора, които не са се смятали за герои. Ние знаем, че те са се сражавали геройски в състава на една от най-известните дивизии, наречена Желязната. Зад всяко име стои човешка съдба, семейство, живот, изпълнен с труд и лишения. Изказвам благодарност на жителите на село Лакатник, на всички, които са съпричастни към паметта на миналото и не позволяват то да бъде забравено. Нека и днес още веднъж си спомним за тези хора, живели някога в село Лакатник, заслужили уважение и признателност със своите воински дела. Нека ние, потомците на загиналите във войните за свободата на България, да бъдем достойни граждани, да съхраним спомена за героичното минало и да работим за бъдещето на нашата родина. Поклон пред светлата памет на българските воини!”.

След словото на кмета на общината инж. Жоро Цветков, Мая Ташунова прочете и поздравителен адрес от Началника на централното военно окръжие – полковник Георги CIMG7496Петков.

Последва празничен рецитал, изнесен от жители на с. Гара Лакатник, наследници на стари лакатски родове.

След рецитала започна тържествената проверка на военното формирование, в началото на която водещите Мая Ташунова и Цветан Ангелов прочетоха имената и званията на всички загинали през Балканската, CIMG7510Междусъюзническата, Първата световна и Втората световна войни от село Лакатник.

В хода на вечерната проверка командирите на роти капитан Върбановски и старши лейтенант Николов рапортуваха на командващия проверката, че личният състав е налице, с изключение на геройски загиналите в борбата за свободата и независимостта на България.

 

CIMG7539Венец пред паметника първи положиха кметът на общината инж. Жоро Цветков и заместник-кметът г-жа Ренета Кръстанова. Венци и цветя бяха положени  и от Министерството на отбраната, от кметство Гара Лакатник, от Съюза на офицерите иCIMG7517 сержантите от резерва и запаса, от Сдружение на запасните офицери от „Клуб 199”, от кметовете на села от общината и от много граждани. Венец, от името на всички близки на загиналия герой Ненчо Петков Лингерски, поднесоха неговите правнуци Галя и Иво Георгиеви.

CIMG7522След това всички паднаха на колене, за да почетат паметта наCIMG7524 загиналите, под звуците на траурен марш. След ставането на крака последваха „Велик е нашият войник” и Химна на Република България, а веднага след това – тържествената заря.

 

 

CIMG7544Когато официалната част свърши и войниците се оттеглиха в гарнизона, г-н Грозданов от с. Гара Лакатник показа на гостите една снимка, поставена в рамка, от деня на откриването на паметника – 28 юни 1915 г. На нея е запечатано тържеството отпреди 100 години. Самата снимка е семейна наследствена собственост на г-жа Цветана Исаева от гр. Своге.

 

На тържеството присъства и един от най-възрастните жители на с. Лакатник  – Петър CIMG7486Георгиев Ламбов (92 г.), който цял живот е работил в селото като учител, и когото всички с уважение наричат „старият даскал”.

CIMG7444Паметникът, изграден с обич и признателност от предците преди 100 години, остана да стои безмълвен в центъра на селото, но написаното върху него ще продължава да стяга и занапред гърлото на всеки, който се отбие да го прочете:

„В памет на незабравимите герои и войници от с. Лакатник, паднали в Балканската и Междусъюзническата войни през 1912-13 г.

От съселяните им – открит на 28 юни 1915 г.”