Самодейците от село Миланово участваха в Роженски събор – 2015

rojenski-sabor-spa-hotel-devin-orfei-rodopite-1024x662На 19.07.2015 год. НЧ „Пробуда 1927”-с.Миланово взе участие в „Роженски събор на народното творчество и животновъдството – 2015” с местни хора и песни. Представиха се танцов състав „Миланово”, с ръководител Татяна Иванова, с хората „Влашко”, „Дедовата Гьоргьова” и „Ситното по старешки” и певческа група, с ръководител Лина Петкова, с песните: „Затворен, Гьорги, затворен”, „Припевки за седянка” и „Кажи ми, Тинче”. Picture 136Пътуването бе осъществено със съдействието на Община Своге на 18.07.2015 г., а преспиването, затруднено поради огромния брой участници от цялата страна, бе уредено с активното участие на кмета на Община Чепеларе г-н Тодор Бозуков. Представянето беше много добро и двете групи получиха грамоти. Най-атрактивната певица от Picture 142Миланово беше баба Надка Николова Червенкова на 92 г., която беше и най-възрастният участник на събора в Рожен.
Съборът се проведе отново след осемгодишно прекъсване и беше очакван с нетърпение от хиляди хора, желаещи да го посетят. В рамките на три дни на четири сцени над 8000 изпълнители и 400 каба гайди забавляваха публиката на Родопските поляни.

 

 

 

 

Малко история

Arhivni-kadri_Rojen-9-e1433482021580От стари времена на роженските поляни са почитани стари черковища, свързани с християнски светци, чиито празници са в рамките на два месеца – юли и август. През 1898 г. отец Ангел Инджов, свещеник в с.Соколовци, пръв дава идея за общ събор по тези земи, като призовава енориашите си да почетат всички светии на роженските параклиси в деня на „Св. Пантелеймон” – 27 юли. Рожен се превръща в място, където веднъж в годината близки, роднини и приятели могат да споделят болка и радост. Неусетно поколенията превръщат тези сбирки в традиция, организирайки родови и дружески срещи на родопчани – не само населяващи околността, но и преселени във вътрешността на страната.
Изминават 63 години и през август 1961 се провежда събор-надпяване в рамките на три101-kaba-gaidi дни. Ражда се емблемата на Родопа планина – самобитният гайдарски оркестър “100 каба-гайди” с ръководител Апостол Кисьов. Макар че през годините Роженският събор търси своята социална значимост чрез различни национални събори на туристи, автомобилисти и др., той не губи същността си – да бъде средище и сцена за родопския фолклор. Това доказват многото самодейци и нарастващата публика в следващите Picture 150издания. През 1993 г. съборът е обявен като Национален – поканени са да участват изпълнители от цялата страна за да се покаже богатото фолклорно наследство на България. Проведен е за последно през 2006 година. Осем години Рожен запазва мълчание, по поляните не се виждат въодушевени хора, приласкани от фолклора.

Със своята 100-годишна история Роженският събор е пазител на традициите и носи духа на българщината. Наследство, в което намираме идентичността си като нация.