Кметът на община Своге – инж. Жоро Цветков – гост на Третия фолклорен събор в с. Миланово

CIMG7808На 15 август 2015 г., пред старата църква „Успение Богородично” в с. Миланово, махала „Старо село”, се състоя Третият фолклорен събор „Хоро се вие,CIMG7813 песен се пее”. Домакините посрещаха от рано сутринта посетителите, които прииждаха – пеша, с автомобили и с велосипеди. Широката поляна, разположена в малка котловина под околните върхове, събра много хора, дошли да се насладят на хубавите български песни и танци.

CIMG7849Самодейните формации, заявили участие във фестивала, бяха от читалищата: „Пробуда 1957”-с.Миланово – с две групи – певческа иCIMG7880 танцова, „Градище 1907”-гр.Своге – с фолклорна група „Китка”, с ръководител Снежана Сандова, „Възраждане 1928”-с.Искрец – с дамска битова група за народни песни, „Светлина 1896”-с.Гара Бов – с хумор, в изпълнение на Румен Кръстев, CIMG7851„Искърски пролом 1934” –с.Гара Лакатник – с детска танцова група за народни хора, „Св.Св. Кирил CIMG7870и Методий 1931”-с.Зимевица – с шопски хумор, в изпълнение на малката и талантлива Натали Златанова, „Н.Й.Вапцаров 1919”-с.Игнатица – с две певчески групи – за народно пеене и група „Тинтява” за стари градски песни, „Цветан Спасов CIMG78721959”-гр.Плевен – с група за народни песни, „Д-р Петър Берон 1926”-гр.София – с ансамбъл за CIMG7874народни танци. Участие взе и танцова формация „Лакатски фурии”, с ръководител Иван Иванов.

 

 

 

11855875_1633591753519466_7687200498976022108_nОфициални гости на събитието бяха – кметът на община Своге инж. Жоро Цветков, заместник-кметът Ренета Кръстанова, председателят на Общинския съвет Александър Манолов, кметовете на селата: Церово – Петър Петков, Свидня – Валентин Соколов и  Искрец – Ангел Джунов,CIMG7855 общинският съветник Веселин Запрянов и служители от администрацията на Община Своге. Малко по-късно пристигна и главният секретар на Софийска област Мая Цанова, която донесе поздравителен адрес от Областния управител Росица Иванова до кмета на с. Миланово Веселин Петков. Официален гост бе и Оля Генова – PR на ПП „Врачански Балкан”.
Преди да започне фестивалната част от програмата, водещите дадоха думата на кмета CIMG7823на с. Миланово Веселин Петков да открие събитието. Той изрази своята радост от факта, че този форум на българския фолклор се провежда за трети път на това свято място и вече се превръща в традиция. В. Петков поздрави всички участници и гости с добре дошли, пожела им весело настроение в празничния ден и съобщи, че проектът за реставриране на църквата ще стартира съвсем скоро. На 23 август ще бъде проведена встъпителната му пресконференция, която ще се проведе в с. Миланово и на която ще присъстват представители от Областната администрация, от ПП „Врачански Балкан” и от норвежката програма, по която ще се финансира проекта. Петков представи и човекът, изготвил проекта – г-н Николай Йорданов.
CIMG7834Кметът на община Своге инж. Жоро Цветков също произнесе приветствено слово, в което подчерта задоволството си от факта, че традициите продължават да се поддържат и то с толкова много любов, а младото поколение поема щафетата с достойно за уважение отношение. Кметът пожела успех на участниците и поздрави домакините за добрата организация. След това той извикаCIMG7836 на сцената най-възрастната участничка от с. Миланово, баба Надка Червенкова (92 г.), достойно представила селото си и общината на фолклорните фестивали в Рожен и Копривщица т.г., и й поднесе подарък от името на Община Своге. Баба Надка поздрави кмета Жоро Цветков с едно самостоятелно изпълнение и с още CIMG7837едно, в трио с две самодейки от читалище „Пробуда”.
След словото на кмета бе прочетен и поздравителният адрес от Областния управител на Софийска област Росица Иванова, в който тя пожелава успех и дълголетие на местния фолклорен фестивал, съхраняващ традициите на региона.

След официалната част започнаха изпълненията на самодейните състави, уважили с CIMG7843участието си Третия фолклорен местен събор. Всички те пяха и танцуваха с истинска отдаденост, въпреки жегата, а след това и внезапно излялият се дъжд. Публиката се наслади на прекрасните изпълнения на певческите и танцовите състави, както и на хумористичните сценки, представени от двамата изпълнители.

 

CIMG7801Докато течеше фолклорната програма, пред самата църква димяхаCIMG7888 казаните с традиционния празничен курбан, по случай Голяма Богородица. Когато програмата свърши, дойде ред и на тържествения водосвет, отслужен от отец Красимир Пеев от Враца. Стотици хора запалиха свещи в старата църква за здраве и отдадоха почит на Божията майка. След службата безплатен курбан бе раздаден на всички присъстващи, които оцениха по достойнство майсторлъка на готвачите.
CIMG7897Кметът на община Своге инж. Жоро Цветков обърна внимание на всеки един от десетките хора, които го заговаряха и се радваха на неговото присъствие.file_445497_1390571083 Той се запозна и с прабабата на малката певица Симона Иванова от Свищов, подгласничка на Крисия Тодорова от конкурса в „Шоуто на Слави”, проведен за избор на партньорка на г-н Андреев. Прабабата Анелия участваше във фолклорния събор в Миланово с певческата група към НЧ „Цветан Спасов 1959” от гр. Плевен.
CIMG7883Дойде редът и на народното веселие. DJ Миро забавляваше публиката с шеги и закачки и пускаше поздрав след поздрав, все познати и традиционни български ритми, а танцьорите от самодейните групи CIMG7800повеждаха дълги, извиващи се буйни хора, на които се хващаха и големи, и малки.

Ехото от българската музика се носеше над родния Балкан, а църквата блестеше, сякаш озарена от Божия дух.