Отбелязахме 96 г. от рождението на Александър Вутимски със събитие на ХТК „Полет”

DSC01111На 29 август 2015 г. от 17.30 ч. пред паметника на поетаDSC01113 Александър Вутимски бе отдадена почит към неговия живот и творчество и бе отбелязана 96-годишнината от неговото рождение. Председателят на Художествено-творчески клуб „Полет” към НЧ„Градище1907”-гр.Своге, Людмила Петрова, произнесе кратко слово и прикани всички присъстващи да поднесат цветя пред паметника. От името на Община Своге цветя DSC01112поднесоха секретарят Мая Ташунова и главният счетоводител Станислава Боянова. От DSC01125НЧ„Градище1907” цветя поднесоха секретарят Аделина Ангелова, председателят на ХТК „Полет” Людмила Петрова и техническият сътрудник Цветан Ангелов. Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов също поднесе букет. Цветя поднесоха и граждани на Своге, както и много деца.
11223540_522194267934192_8030526493326174338_nЛюдмила Петрова покани присъстващите да се отправят към лекционната зала на читалището, където предстоеше среща с председателя на СБП Боян Ангелов и представяне на негова книга „59 отстояния”, а след това – откриване на изложба на приложничката Елза Еремиева.
Срещата започна със стихотворението „Детство”, прочетено от Васил Божилов. Людмила Петрова приветства гостите: „С товаDSC01147 стихотворение на Александър Вутимски ви казвам добре дошли в неговия символичен дом – нашия град, читалището и нашия клуб „Полет”, които са дом на изкуството въобще. Днес е изключителен празник за нас, защото честването на нашия голям поет е свързано и с гостуването на един друг поет от световна величина – председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. Гости на събитието днес са секретарят на Община Своге г-жа Мая Ташунова, нашите приятели от ХТК„Искри”-с.Искрец и техния председател г-жа Снежана Костадинова, тук са и Никола Николов, Боян Балкански, художникът Мирон Манлихеров, Кирил Дончев, Георги Венев, Емил Пешев – племенник на Ал.Вутимски, Нушка Григорова, поетът Димитър Христов, както и много други творци, отзовали се на поканата за тази среща. Ще дам думата на Веска Иванова да представи биографични данни за нашия гост Боян Ангелов.”
DSC01155Веска Иванова: „Боян Ангелов Иванов е роден на 27 август 1955 г. в гр. Панагюрище. Завършил е гимназия в родния си град и Софийския университет  “Св.Климент Охридски” – специалностите философия и българска филология. Работил е като редактор и главен редактор в столични издания, в Министерството на културата, в Комитета за телевизия и Радио. Завършил е аспирантура в Института за философски изследвания при БАН със защитен докторат. От 1990 до 2002 г. е главен редактор на сп.”Читалище”. Бил е зам.-председател на Съюза на народните читалища, а сега – председател на фондация “Читалище-1870”, издател на сп. “Читалище”. От 1998 до 2005 г. живее и работи в Швейцария (Базел и Лозана), където завършва валдорфска педагогика и социална психология с признат докторат, преподава и специализира в областта на гьотеанистиката, историята на философските системи, социалната и педагогическа психология.
Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти. Автор е на над петнадесет поетични книги, сред които: „А върху ножа – детелина”, „Тиара”, „Делтата на другия живот”, „Еос”, „Помилване”, „Съзерцание”, „Византийска мозайка” и др. Има издадени няколко монографии с историко-философска и литературно-критическа проблематика.Негови творби като самостоятелни книги или участия в сборници и периодични издания са превеждани на: руски, английски, френски, немски, украински, чешки, полски, унгарски, сърбохърватски, гръцки, испански, италиански, румънски, фламандски, норвежки, японски, арабски и др. Превежда от немски, руски, френски и гръцки.”
DSC01152Секретарят на Община Своге г-жа Мая Ташунова произнесе приветствено слово: „Уважаеми гости, на днешния ден, отбелязвайки 96-тата годишнина от рождението на поета Александър Вутимски, имаме удоволствието да сме домакини на един от нашите най-утвърдени съвременни автори. Приветствам с добре дошъл писателя Боян Ангелов, който е сред инициаторите за учредяване на националната награда на името на Александър Вутимски. Радвам се, че той отдели време да бъде наш гост. Днес се запознаваме с последната му поетична книга „59 отстояния”. Убедена съм, че тя ще достави радост и нови впечатления на гостите на тази среща и на всички негови читатели. Бих искала да му пожелая много здраве, творчески сили и успех на новата му книга!”
Преди самото представяне на книгата малките актриси от любителски театър „Асорти” Вяра Стоичкова и Рая Йорданова рецитираха стихове за гостите.
Последва рецензията, написана и прочетена от г-жа Людмила Петрова, за новата книгаDSC01136 на поета Боян Ангелов: „Докато чете стихосбирката „59 отстояния“, читателят разбира, че авторът е ерудит, космополит и философ. Той се чувства еднакво добре и в дебрите на историята, и по пътищата на географията, и в имагинерния свят на философията. Практически всички области на живота са извор на неговото вдъхновение.
Стихосбирката съдържа два цикъла – „Като приказка“ и „Далнина“. Първият носи заглавието си от едноименната балада. В нея популярни от народните приказки мотиви са вплетени чрез нов прочит в интересен сюжет с неочакван край. Традиционните фолклорни образи на осемте братя, тяхната сестра и змеят носят интересни актуални идеи. Вълшебният свят е алюзия на днешната глобална и бореща се за толерантност съвременност…..” (цялата рецензия можете да прочетете ТУК)
Веска Иванова и Васил Божилов прочетоха избрани стихотворения от книгата на Боян Ангелов, които получиха силните аплодисменти на публиката.
DSC01179Последваха въпроси и поздравления към Боян Ангелов от DSC01162присъстващите. Най-напред той бе поздравен от г-жа Снежана Костадинова, която му подари най-новия „Алманах” на клуб „Искри”-с.Искрец. Боян Балкански изпълни едно свое стихотворение „Храмът на душата ми”, с което поздрави поета, а след това му поднесе като подарък от нашия регион Речник на говора в с.Искрец, написан от самия него. Никола Николов също изречеDSC01167 приветствени слова, в типичния за него шеговит стил. Думата взе и Нушка Григорова, която наскоро е издала „малка книжка”, според нея, и за която тя получи покана от ХТК „Полет” да я представи в края на м.октомври т.г. Поетът Димитър Христов също поздрави Боян Ангелов.
DSC01173Самият Боян Ангелов благодари на публиката за присъствието, на Община Своге и на НЧ„Градище1907” за организацията на събитието и на г-жа Людмила Петрова за отправената към него покана да гостува в Своге с новата си книга. Той каза, че за него тази покана е голяма чест и е щастлив от възможността да гостува в родния град на Александър Вутимски. Боян Ангелов сподели още, че много уважава читалищната дейност, тъй като самият той е започналDSC01177 кариерата си от читалище и изрази своето уважение към творчеството на местните писатели и поети от Художествено-творческите клубове в общината.
Секретарят на НЧ „Градище1907” Аделина Ангелова поднесе подарък на Боян Ангелов от името на читалището и припомни на присъстващите, че само след два месеца ще се състои поредното издание на детския конкурс „Хей, пътечко моя!”, където в литературната му част се изявяват съвсем младите творци от Своге и общината, които са много талантливи и достойни наследници на своите предшественици.
Аделина Ангелова представи и авторката на11056624_522194441267508_4550548756076948691_n DSC01132изложбата, експонирана във фоайето на читалището, приложничката Елза Еремиева: „Тя е наша съгражданка, на 41 години, учила е в Своге, тук живее и практикува своето уникално хоби. Специалността й от средното образование е „Шев и кройка“. Тя се занимава с рисуване и приложно изкуство още от детствто си. Обича да тъче на стан. Нейни 11914171_522194454600840_1490282318642426667_nрисунки са показани в изложба, когато е още ученичка в Основното училище, но като приложник днес тя прави своя дебют. Кое е уникалното в творчеството й? Елза рисува върху кратунки, които отглежда сама. Обича да декорира различни съдове. Какви са темите в творчеството й и какво я вдъхновява най-много ще ни разкаже тя самата.”
Елза Еремиева: „Благодаря на всички, че посетихте моята изложба. Мога да кажа само едно – обичам да рисувам! Това, което ме вдъхновява е това, което ни заобикаля – природата и животът около нас. Сама отглеждам кратунките, върху които рисувам. За да стане една кратунка годна за рисуване, изисква дълъг период на обработка и изсушаване. Но аз търпеливо чакам и рисувам винаги, когатоDSC01178 имам вдъхновение. Обичам също така и да тъка на стан. Научила съм се от баба ми и съм изтъкала много черги като малка. Всъщност, обичам да рисувам върху всякакви неща – стъкло, керамика, дърво и всичко, върху което може да се рисува.”
Аделина Ангелова поднесе цветя на Елза Еремиева, а Людмила Петрова прикани всички във фоайето, където Боян Ангелов раздаде автографи на своите почитатели и проведе лични разговори с много от тях.