“Един поглед към живота на българските малцинства“ под патронажа на Емил Иванов в Брюксел

12936741_10207822642878054_1090452029573193814_nНа 5 април 2016г. в сърцето на Европейския съюз – Брюксел, се състоя откриване на изложбата „Един поглед към живота на българските малцинства“, базирана на идеята на кмета на община Своге – г-н Емил Иванов. Творбите бяха официално представени на 10 март в сградата на Народното събрание в град София лично от г-жа Цецка Цачева – председател на българския парламент. Свогенци имаха възможност да разгледат произведенията в продължение на седмица в края на месец март.

 Изложбата беше открита в сградата на Европейския парламент. Официални гости на събитието бяха г-жа Филиз Хюсменова – евродепутат, г-жа Вера Юрова – Комисар по правосъдие, вътрешен ред и сигурност, много евродепутати от различни политически сили.

 Началото на мероприятието постави г-жа Антоанета Асенова – акредитиран парламентарен сътрудник на евродепутат Хюсменова и ръководител на кабинета й, която беше и основен организатор на изложбата в  Европейския парламент. Представители на Община Своге поднесоха благодарност и подаръци от името на ръководството на общината, както и лично от кмета г-н Иванов, на организаторите и официалните гости за оказаното съдействие при организацията на изложбата.

 От община Своге за Брюксел пътуваха и учениците от ПГ “Велизар Пеев“- лауреати през годините от конкурса за есе на тема “Спасяването на българските евреи от депортиране в лагерите на смъртта през Втората Световна война“.

 Изложбата предизвика голям обществен интерес и ще бъде изложена в сградата на Европейския парламент в продължение на седмица.

 Община Своге получи благодарствено писмо до кмета г-н Иванов лично от посланика на Съединените американски щати в Република България – г-н Ерик Рубин, за съобщението, което изложбата изпраща до широката общественост и призива към толерантност и морална отговорност за гибелта на хилядите еврейски жертви.

 Община Своге отдаде почит към загиналите невинни граждани по време на атентата на 22 март в Брюксел. Българската делегация посети сградата на борсата, превърнала се в своеобразен паметник на 37-те жертви като поднесе цветя и запали свещи в памет на загиналите.