Ято творци от Своге разтвори криле в “Полет”

На 22 март 2013 г. в НЧ „Градище-1907”, гр. Своге, бе отбелязана  първа пролет с празничен концерт, на който се изявиха: младата певица Дороти Такева и нейният китарист Иво Лобутов – специално поканени от кмета на община Своге инж. Жоро Цветков; групата за автентичен фолклор „Китка” с ръководител Снежана Сандова и дамски хор „Сезони” с ръководител Юлия Дикова. Първият ден на пролетта, като символ на надеждата и новото начало, даде повод на организаторите на тържеството да бъде учреден и художествено-творчески клуб към НЧ „Градище-1907”, естествен наследник на Клуба на дейците на културата, основан преди 35 г. и вече спрял дейността си.

Думата бе дадена на Людмила Петрова, главен организатор и вдъхновител на събитието, да представи,  както идеята, целите и задачите на бъдещия клуб, така и гостите, уважили този празник на изкуствата.  Първа бе представена несравнимата Маргарита Петкова, поетеса-кумир за цяло едно поколение жени и специален гост на тържеството. Тя бе придружавана от  Леда Аврамова – PR на БТА. Сред гостите бяха и кметът на Община Своге инж. Жоро Цветков, секретарят на Община Своге – Мая Манолова-Ташунова и секретарят на читалище „Градище-1907” – Аделина Ангелова. Залата беше пълна с почитатели на поезията и изкуствата, които с нетърпение очакваха да чуят словото и стиховете на Маргарита Петкова.

Людмила Петрова обясни на присъстващите, че художествено-творческият клуб ще бъде позициониран като дейност към библиотеката, а целите и задачите, които си поставя тази формация са: да бъде средище на духа и творчеството за автори от цялата община, като стимулира творческите изяви на местните творци; да събира за творчески разговори и изява творци от всички видове изкуства – слово, танц, живопис, музика, като стане място за развитие на самодейното изкуство в община Своге; да организира представяния на книги на местните и национални автори и да организира творчески бенефиси на творци от всички видове изкуства; да подготвя сборници с произведения на творци от общината и от страната, които имат отношение към община Своге. Тя каза още, че член на клуба може да стане всеки, който е член на читалището и предложи името на клуба да бъде „Полет”, а логото – стилизирана лястовица в полет.

След избора на ръководство – председател, зам. председател и секретар, водещата предложи да бъдат избрани и почетните членове на клуба. За пръв почетен член бе избрана обичаната от свогенската общественост Маргарита Петкова и й бе връчена почетна членска карта. След нея бяха посочени имената на няколко доайена на местната култура като Александра Стефанова, Никола Николов и Петър Маринков. След официалната част последва литературно четене, като първа пред микрофона бе поканена Маргарита Петкова. Тя поздрави свогенци за великолепната идея и пожела на членовете на клуба творчески върхове и много успехи. После рецитира част от своите прекрасни стихове и бе удостоена с бурните аплодисменти на публиката. Никола Николов също омая публиката с благия си изказ и ведро настроение, а след него свои произведения прочетоха и други автори от общината – Мариета Любенова от Искрец, Георги Венев от Лакатник, Петрана Гергова, Ася Палева, Юлия Дикова и Людмила Петрова от Своге. Освен прочувствени стихове, поп-музика и автентичен фолклор, великолепните картини на художничките Силвия Асенова и Евгения Маринчева също успяха да докоснат душите на присъстващите.

Новозаписалите се членове на клуб „Полет” си обещаха всеки последен петък от месеца да се събират в библиотеката на читалище „Градище-1907” в Своге и да споделят мисли и творчество, ентусиазъм и вдъхновение, като по този начин си помагат едни на други и развиват качествата и талантите си, поставяйки си все по-високи цели.