Тодоровден в село Зимевица

                 На 23 март отпразнувахме Тодорова събота, в памет на Свети великомъченик Теодор Тирон. Празникът, наричан Тодоровден, Конски Великден или Събота след Сирни Заговезни, е известен и като ден на коневъдството и конния спорт. По този повод на много места из цялата страна се организираха кушии.

За седма поредна година Община Своге организира провеждането на конни надбягвания в района на село Зимевица под патронажа на Посланика на Монголия в Република България. При прекрасно слънчево време, многобройна публика и весело настроение стартът на кушията бе даден малко след 11.00 ч. В първия етап на състезанието – надбягване с коне – участие взеха 11 коня. Проведоха се три гонки, като всяка от тях  излъчи по двама победители. Шестте коня се подредиха на старта за финалия бяг и ездачите им дадоха всичко от себе си, за да могат техните любимци да спечелят. В крайна сметка най-бърз се оказа конят на Росен Димитров – Зоро. Младият мъж от Бов направи с коня се триумфална обиколка пред публиката, която го аплодираше възторжено. Вторият етап на състезанието предвиждаше надбягване с магарета. За съжаление магаретата, които участваха тази година, бяха само две, но за това пък направиха страхотно шоу. Победителят – магаренцето Иван, беше яздено от красивото малко момиче Деница Стоилова от Зимевица.

След края на надпреварата  започна награждаването. Парични награди и грамоти, както и храна за животните, бяха осигурени от Община Своге, а купата за победителя и медали за участниците – от Посолството на Монголия. Победителите идваха, заедно със своите любимци, един по един до официалната трибуна, където ги очакваха кметът на Община Своге инж. Жоро Цветков и Извънредният и пълномощен посланик на Република Монголия у нас – г-н Церендорж Ганхуяг. На трето място се нареди Антон Петров с кон Стрелка, на второ – Лъчезар Михайлов с кон Рубин, а на първо – Росен Димитров с кон Зоро. Негово превъзходителство г-н Ганхуяг с видимо удоволствие окачваше медалите, а връчването на купата на победителя беше кулминацията на награждаването. Най-много овации обраха Деница Стоилова и магаренцето Иван, както и другото магаренце с ездач Евгени Христов. Именникът Теодор Марков, въодушевен от тяхната изява, даде допълнителна парична награда за ездачите на двете магаренца.

След награждаването беше изнесена кратка музикално-артистична  програма, осигурена от Община Своге и кметство Зимевица, със съдействието на кметския наместник Стефанка Колева и секретаря на читалище “Св.св. Кирил и Методий-1931” Снежана Ангелова. Програмата бе открита от прелестната Натали Златанова(7г.), която грабна публиката с невероятното си изпълнение на “Не съм от тях как’Сийке”. Програмата продължи с  участието на групата за народни песни „Китка” към читалище „Градище-1907” гр. Своге, с ръководител Снежана Сандова и децата от ансамбъл за народни танци „Балканче” към същото читалище, с ръководител Иван Иванов. След тяхното участие всички гости, заедно с кмета на община Своге и Монголския посланик, се хванаха на кръшно хоро, което постави края на празненството. Хората си пожелаха тази традиция да продължи с годините, съпътствана винаги от весело настроение, както досега.