Проведе се шестото издание на състезанието по планинско колоездене и планинско бягане „Джуренец куест“

Eдни от най-добрите колоездачи в планинското колоездене и любители на велосипедния спорт се включиха в шестото издание на „Джуренец Куест“ 2021 – състезание по планинско колоездене (крос кънтри стил) и планинско бягане. „Джуренец куест“ се проведе на 12 юни от с. Батулия и събра състезатели от цяла България. Състезанието откри г-н Илия Богданов – заместник-кмет на общината, който бе и главен комисар на състезанието, а стартът бе даден в 10:40 ч. от от другия заместник-кмет на общината – г-жа Нина Копринджийска.

Участниците в „Джуренец Куест” 2021 се състезаваха в седем категории: Мъже 19-40 г.; Младежи 16-18 г.; Ветерани 41+г.; Жени; Юноши – до 15 г. и до 1-ви чекпойнт; Мъже – бягане; Жени – бягане. Трасето за колоездачи бе с дължина 34 километра и положителна денивелация от 1040 метра. Това за скороходците бе с дължина от 16,9 км и положителна денивелация от 500 метра.

С годините състезанието се утвърди като едно от водещите в тези дисциплини и за първа година бе включено и в календара на Българската федерация по колоездене

Първенец в състезанието по колоездене и първи в категория Мъже стана Богдан Стойчев (36 г.) с време – 01:44:20.  На почетното първо място в категория „Жени“ се изкачи Йоана Вълканова от велоклуб „Олимп“ – 13 годишната надежда на българското колоездене с време 02:27:17. Голямата награда сред юнощите взе Георги Стойчев на 17 години с време – 02:05:01. В категория „Ветерани“ най-бърз бе Борис Кашеров – 48 годишен с време 01:47:56 от най-силния клуб по планинско колоездене в България – „Велораптор“. Първенец при младежите в състезанието до 1-ви чекпойнт стана съгражданинът ни Светлин Петров (15 г.). В планинския маратон, първо място грабна Браян Трендафилов с време – 01:21:15, а при жените – Ирена Цанкова с време – 01:44:44. 

Много награди, атракции и забавления чакаха публиката. Кулминацията бе томболата за планински велосипед „Драг“, спечелен от ежегодния участник в състезанието – Камелия Каменова. През целия ден работеха шатри със скара и ледена бира, а диджеят пускаше хитови рок парчета.

Състезанието по планинско колоездене се провежда за шеста поредна година под патронажа на кмета на Община Своге г-н Емил Иванов в партньорство с велоклуб „Велокрация“ – Своге и е част от инициативата на общинското ръководство за утвърждаване на общината като атрактивна дестинация за спорт, туризъм и отдих. Партньори на „Джуренец Куест“ 2021 бяха Мургаш, ЕкоМес, Драг, Минерална вода Велинград и Монделийз. Медийни партньори –  Еспресо нюз, МТБ.бг и Върхове.