Празници на Искърското дефиле 13-15 юни 2022г.

След двугодишно прекъсване, най-големият празник на Искърското дефиле с домакин Район „Нови Искър“, стартира с две мероприятия – форум среща „Образованието сплотява“ и фолклорен фестивал с Дефиле на народните носии.

Празници на Искърското дефиле по традиция се провежда с участието на общините  Своге, Мездра и Район „Нови Искър“.

Във форум среща „Образованието сплотява“ участие взеха директори и преподаватели на общински училища и детски градини от трите общини. Целта на форума бе представянето на образователната инфраструктура на трите общини, обмена на добри практики в сферата на образованието, представянето на иновативни, образователни проекти и установяването на възможности за общи инициативи в бъдеще.

Румяна Илиева – директор на ДГ „Александър Вутимски“ – гр. Своге и Ваня Огнянова – директор на ОУ „Васил Левски“ – с. Церово, представиха презентации за добри практики в образованието.

Първият празничен ден завърши пищно и емоционално с Дефиле на народните носии и фолклорен фестивал под мотото „Да си върнем българското“.  Служители на общинска администрация и самодейни състави от Община Своге, облечени в народни носии, взеха участие в Дефилето на народната носия. Програмата продължи с изпълнения на самодейни състави от Общините Своге, Мездра и Район Нови Искър.  Заместник-кмета на Община Своге – г-жа Нина Копринджийска  поздрави и благодари на самодейците от общината за участието и отличното представяне на Своге в празничната програма, в която  пяха и танцуваха на открито пред многобройната публика на площада.